Bij het berekenen of je recht hebt op voedselpakketten, rekenen ze dan ook roodstand mee?

Als je bijvoorbeeld 2000 per maand hebt, maar je hebt 500 roodstand, krijg je eigenlijk 1500 per maand. Nemen ze dat mee in het berekenen of je er recht op hebt, met betrekking tot het maximum bedrag dat je per maand over mag hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, rood staan is een schuld, dus dat wordt meegeteld. Maar daarmee heb je nog geen recht op een voedselpakket. Kloppen je uitgaven wel? Zijn er geen vaste lasten te schrappen? Daar wordt eerst naar gekeken. Criteria om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Bij de toekenning van voedselpakketten gaat de Voedselbank uit van het besteedbaar inkomen dat mensen maandelijks overhouden voor voeding, kleding e.d., dus nadat vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en verzekeringen betaald zijn. Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen ligt, komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket: •Eenpersoonshuishouden: € 175,- •Meer volwassenen vanaf 18 jaar: € 60,- •Kinderen t/m 12 jaar: € 25,- •Kinderen 13-18 jaar: € 50,- Het rood staan op de bank kan dus oo gezien worden als schuld en betrokken worden bij de berekening. Maar als je een inkomen hebt van maar liefst 2000 euro per maand (wat best veel is), en je hebt een vaste lasten patroon van evenveel, dan gaat er heus wel eerst gekeken worden naar dat uitgavenpatroon. Hoe kom ik in aanmerking? Via een hulpverlenende organisatie zoals maatschappelijk werk, thuiszorg en RIAGG kan een gezin worden aangemeld door middel van het invullen van een aanmeldingsformulier. De aanmeldende organisatie beoordeelt of iemand binnen bovenstaande criteria valt. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden om te zien of voortzetting nog nodig of noodzakelijk is.

Je komt in aanmerking voor de voedselbank als je een bepaald te besteden inkomen hebt (ergens tussen de 200-300 per maand, afhankelijk van het aantal mensen in het gezin). Ze kijken dus niet rechtstreeks naar je inkomen maar naar wat je overhoudt na aftrek van de vaste lasten. Verder: als je inkomen 2000 per maand is en je hebt 500 roodstand heb je nog steeds een inkomen van 2000 per maand, dat wordt niet ineens 1500, maar nogmaals, ze kijken naar wat je overhoudt na aftrek van de vaste lasten. Toegevoegd na 58 seconden: Zie ook dit voorbeeld van de voedselbank in Katwijk: http://www.voedselbankkatwijk.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=47:wanneer-kom-ik-in-aanmerking-&catid=31:particulieren&Itemid=41

Als je 500 euro rood staat, is dat hopelijk maar eenmalig. Je hebt dus maar 1 maand 1500 euro te besteden. Sta je elke maand 500 euro rood, kun je dat best inlopen door de komende maanden minder uit te geven. Toegevoegd na 4 minuten: Op een inkomen van 2000 euro per maand is dat een kleine schuld. En zal niet worden meegenomen om in aanmerking te komen voor een voedselpakket.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100