Hoe leg ik aan iemand uit dat het geen oplossing is, als de overheid extra geld drukt en dan iedereen een extra maand-inkomen geeft?

Devaluatie.
Gevoelsmatig weet ik dat dat niet kan, omdat het geld dan minder waard wordt, maar ik krijg het niet in begrijpelijke termen geformuleerd!

Of is het misschien juist wél een oplossing, of kan dat niet meer nu we in de euro zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een bank kan zo veel geld maken als hij wil. Dit gebeurt echter niet, want dan zal er een groot probleem ontstaan. Banken hanteren een monetair beleid. Dit betekent dat ze moeten zorgen dat de waarde van het geld ongeveer gelijk blijft. Als iedereen in Nederland meer geld zou krijgen, gaan de meeste mensen ook meer uitgeven. Hierdoor wordt de vraag naar artikelen in de winkel groter, waardoor de winkels leeg raken. Winkeliers zien dat er veel vraag naar hun producten is waardoor ze hun prijzen verhogen. Dit wordt inflatie genoemd. Doordat er meer geld is stijgen de prijzen. Doordat de prijzen stijgen kun je uiteindelijk evenveel kopen als toen je minder geld had. De arme mensen blijven dus even arm en de rijke mensen blijven rijk. In de vorige eeuw zijn in Duitsland een keer een heleboel bankbiljetten gedrukt om te zorgen dat iedereen genoeg geld had. Dit bleek niet te werken. De prijzen stegen enorm. Als je ’s morgens geld had verdiend kon je dit het beste tussen de middag al uitgeven. Een paar uur later was alles namelijk veel duurder. Zo kostte een brood toen miljoenen marken! Daarom hebben alle landen in de wereld afspraken met elkaar gemaakt. De Nederlandsche Bank houdt samen met buitenlandse banken in de gaten hoeveel de prijzen stijgen en of er niet te veel geld wordt gedrukt. Zo blijven de prijzen ongeveer stabiel.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100