Wat is voordeliger: euro's omwisselen of pinnen met wereldpas?

Over 1 week gaan we naar Londen toe en we hebben allebei een wereldpas. Maar nu zij mijn moeder dat de banken meer geld vragen dan het werkelijke bedrag en dat we misschien beter het geld kunnen gaan inwisselen. Nu zie ik dat dat ook vrij veel geld kost. Dus wat kunnen we nu beter doen? Inwisselen of 'gewoon' daar gaan pinnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Pinnen kost ook extra als je dat in het buitenland doet. Dus het maakt niet veel uit. Het voordeligst is het om in één keer op te nemen wat je nodig hebt, dan betaal je het extra bedrag ook maar eenmalig. Meerdere keren een klein bedrag opnemen is duur.

De bank van wie jij een bankpas of creditcard hebt, berekent als kosten: 1. een vast bedrag per keer dat jij geld trekt (tussen de € 2 en € 4,50) 2. een percentage van het opgenomen bedrag onder de naam "wisselkoersopslag" (meestal 1%-2%) 3. (sommige banken bij creditcards) een extra percentage van het opgenomen bedrag (0%-4%) Zeker bij het trekken van kleine bedragen, zijn de wisselkosten relatief hoog. Maar dat geldt dus OOK: als je Engelse ponden koopt bij een bank. Dan betaal je ook wisselkosten! Hier zie je wat geld trekken uit de muur kost. En wat het kost als je in winkels met je pas betaalt. Mijn ervaring is echter dat je lang niet overal in winkels met je pas kan betalen. Voor het betalen met een bankpas berekenen alle banken een "wisselkoersopslag". Sommige banken berekenen ook nog een vast bedrag per betaling met een bankpas (als je geen luxe pakketje hebt). http://www.wisselkoersvaluta.nl/pond-engeland.php Het hangt dus van je bank af en wat voor pasje je precies hebt. Maar ik zou gaan voor het makkelijkste: Pinnen. Niet te weinig in een keer. Die paar euro die dat scheelt, scheelt je ook de zorgen van al dat contant geld mee te moeten nemen.

Geldopname in Engeland uit een pinautomaat kost ook geld! De meeste banken rekenen daarvoor 4,50 euro ongeacht de hoogte van de geldopname. Daarnaast wordt op de betaalrekening dan ook nog de wisselkoers verrekend maar dat dan altijd voordeliger dan wanneer je euro's naar ponden zou omwisselen. In Engeland kun je niet overal met je Maestro Europas geld pinnen. De meeste ATM's accepteren alleen de Engelse bankkaarten en VISA. Betalen in winkels kan echter bijna overal met de Maestro Europas. Daar zitten dan geen extra kosten aan behalve dan de koersverrekening. Deze manier is dus het goedkoopst. Geldautomaten die wel Maestro accepteren vind je meestal bij de grotere supermarkten zoals Tesco, Mark & Spencer, Morrisons etc. en de meeste internationale bankkantoren. Let op! Als je contant geld wilt pinnen uit een Engelse ATM dan vraagt deze op een gegeven moment of dat je de conversie (wisselkoers) direct wilt doen door de ATM of dat je dat door je eigen bank wilt laten doen. Kies dan altijd voor de optie 'conversie door eigen bank'!!!! Dit is namelijk veel goedkoper. De Engelse bank hanteert nl. een veel ongunstiger Pound/Euro koers dan je eigen bank. Ten tweede: Als je dan contant geld wil pinnen neem dan in ieder geval een groter bedrag op. Want op elke opname, of je nu 20 Pound of 200 Pound opneemt, wordt gewoon 4,50 berekend. En in Londen is 200 Pound helemaal niets.... Veel plezier daar...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100