is er genoeg geld in omloop om al het spaargeld terug te betalen.?

stel dat iedereen die geld op de bank heeft staan dat nu allemaal op hetzelfde moment terug wil in contanten, is dat mogelijk? zou eigenlijk wel moeten volgens mij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dan gaan banken failliet. De spaartegoeden worden namelijk gebruikt voor leningen uit te zetten. En de rente die banken ontvangen maakt een groot deel uit van hun winst. Ook is er niet genoeg chartaal geld in omloop. Van al het geld op de wereld is slechts 20% chartaal de rest zijn alleen cijfertjes op rekeningen

Niet in omloop om iedereen op hetzelfde moment van geld te voorzien. Maar als iemand met een direct opneembaar spaartegoed naar de bank zou stappen en zou vragen om zijn spaarsaldo van (ik noem maar wat) euro 20.000.- contant uit te betalen dan moet de bank dit wel op korte termijn kunnen realiseren. Het is tenslotte het geld van de klant. Zo is er een grote Nederlandse bank waarvoor je drie dagen vooraf een aanvraag moet doen als je meer dan 10.000.- contant wil opnemen bij het bankkantoor. Het zal ook met veiligheidsprocedures te maken hebben. Zou er echter een 'run' op de banken ontstaan door de klanten van de gezamenlijke banken, dan lukt dat natuurlijk niet meer; dan zou er geld moeten worden bijgedrukt. Het is dan denkbaar, dat de overheid ingrijpt met tijdelijke noodwetgeving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100