wanneer valt iets onder zwart werken?

Dit is de situatie:
Een kennis van mij is in afwachting van een verblijfsvergunning in Nederland. Hij mag nu niet werken.
Zijn zus heeft een eigen bedrijf (een afhaalrestaurantje).
Nu zou hij daar graag willen helpen omdat hij het thuis zitten wachten zat is. Wordt dit gezien als zwart werken? Hij krijgt er geen salaris voor dus wij weten dat hij niet zwart werkt, maar kunnen er zo problemen komen bij een eventuele controle?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de zus heeft geen problemen bij een eventuele controle. In principe gelden de volgende regels: http://www.vluchtelingenwerk.nl/integratie/asielzoekers-en-werk.php Degene die hier het meest van toepassing is, is waarschijnlijk deze: Voorwaarde 1: tewerkstellingsvergunning Om te mogen werken, moet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een tewerkstellingsvergunning afgeven. Zo’n vergunning wordt pas verstrekt wanneer de asielaanvraag minstens zes maanden in behandeling is. Het eerste halfjaar kan een asielzoeker dus sowieso niet werken. Gezien de situatie mag deze kennis niet werken, vrijwilligerswerk of betaald, want bij beide vormen moet een contract op worden gesteld, hetgeen dus nog niet kan. Wat hij hier wil doen, werken bij zijn zus, is echter niet verboden. Je geeft in een reactie aan dat hij geen enkele vorm van betaling ontvangt. Zolang hij geen vorm van compensatie krijgt, zoals loon, reiskosten, onderdak, eten, etc., is er niets aan de hand. Het onderdak en eten krijgt hij sowieso, of hij nu werkt of niet, dit is dus geen vorm van betaling. Je kunt dit zien als een familiebedrijf waar de kinderen meehelpen bij bepaalde dingen. Vaak werken hier ook de vrouw, neven/nichten of broers/zussen van de eigenaar. De personen die niet in dat huis wonen, een neef die bijvoorbeeld daar werkt, zal ongetwijfeld betaald krijgen. Je kinderen/vrouw betalen gebeurt echter vrijwel nooit. Het enige risico dat zij loopt op het moment dat zijn zus hem aanneemt is dat hij niet verzekerd is. Als er een ongeval optreedt tijdens werkzaamheden is hij dus verzekerd. Verder heb je geen problemen (: Filolanca.

Bronnen:
http://www.vluchtelingenwerk.nl/integratie...

Je bent rechtenloos. Je bent niet verzekerd voor bedrijfsongevallen. Je bouwt geen pensioen op. Je bouwt geen WW-rechten op. Als je een uitkering hebt is het fraude die je je uitkering kan kosten. Je draagt niet je steentje bij aan de maatschappij door mee te betalen aan zaken die voor iedereen belangrijk zijn. En hij is ook nog eens vreemdeling wat zijn verblijfsvergunning in gevaar kan kosten. Toegevoegd na 31 seconden: En hij is ook nog eens vreemdeling wat zijn verblijfsvergunning in gevaar kan kosten. = En hij is ook nog eens vreemdeling wat zijn verblijfsvergunning in gevaar kan brengen.

Nee dat mag niet, ook al wordt er niet betaalt, het is geen vrijwilligers werk, wat heel soms wel mag. In de link staat dit duidelijk uitgelegd.

Bronnen:
http://www.vrijwilligersgroningen.nl/steun...

Dit is meer familie helpen zonder duidelijke bijdrage. Dit is dus geen zwart werk. Voornamelijk is zwart werk als je geld verdient zonder belasting te betalen. ''Zwartwerken ('zwarte economie') is het tegen betaling verrichten van arbeidsactiviteiten waarbij noch de werkgever noch de werknemer belasting en sociale zekerheidspremies afdragen.''

Onderdak/eten zal in dit geval als inkomsten in natura worden gerekend. Ik zou het risico niet nemen!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100