Ik woon samen met mijn vriend in een koophuis, met zn 2en dus. Een goeie vriendin wil zich inschrijven op ons adres. Welke gevolgen kan dit hebben?

Vriendin is werkzoekende. Als ze binnen nu en een paar weken geen baan heeft vraagt ze een uitkering aan. Ik werk parttime en mijn vriend fulltime.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ligt er aan of jullie uitkeringen hebben. Wanneer dit het geval is wordt alles op 1 bult gegooid en krijg je minder uitkering omdat je met meer mensen een woning deelt. Weet niet of dit in alle gemeenten al geldt, maar dacht dat het binnenkort landelijk zal worden ingevoerd.

1) Ze kan huurbescherming krijgen en dan kan je haar er niet meer uitzetten indien de vriendschap bekoelt; 2) Als je huur vraagt overtreed je de hypotheekvoorwaarden. Want een huis met een huurder erin is nauwelijks te verkopen en dat wil de bank kunnen als je de hypotheek niet meer kan betalen. 3) Als je geen huur vraagt, wonen jullie samen en dat heeft ook allerlei belastingtechnische (meestal niet voordelige) gevolgen. 4) Goede vriendin neemt jouw plaats in.

Als je vriendin zich bij jullie inschrijft heeft ze geen recht op een volledige uitkering. Zolang ze geen inkomen heeft heb je ook niets te maken met belastingen.

Als je een ww uitkering aanvraag en daar recht op hebt niets geen gevolgen. Je krijgt hoedan ook geen bijstandsuitkering omdat je vriend een inkomen heeft. Dus er verandert dan ook niets.

Als ze schulden heeft of maakt en haar domicieladres bij jou thuis heeft, je bij jouw thuis de schuldeisers, deurwaarder,.. aan de deur kan krijgen om (in het ergste geval) jouw inboedel te komen opschrijven. (In België gebeurt dat zo toch)

Voor de inkomsten belasting heeft het geen gevolgen. Voor de uitkering van je goeie vriendin wel, want er wordt gekeken naar het verzamelinginkomen van alle huisgenoten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100