Erfenis verwerpen, hoe zit dat met de kinderen?

Mijn schoonzus is overleden en laat een behoorlijke schuld na. De erfgenamen, haar minderjarige zoon, haar broer, het minderjarige kind van haar broer en haar moeder zijn de enige die als erfgenamen aangewezen kunnen worden. Haar moeder en broer verwerpen de erfenis en zullen hiervoor een bedrag moeten betalen en naar de rechtbank gaan. Moet voor de kinderen hetzelfde gedaan worden, dus ook een bedrag betaald worden en naar de rechtbank gaan, of vervallen deze rechtbankkosten, omdat ze minderjarig zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De minderjarige zoon is de enige erfgenaam. Hij kan de erfenis niet aanvaarden, niet beneficiair aanvaarden of verwerpen omdat hij minderjarig is, dus niet handelingsbekwaam. Zijn wettelijk vertegenwoordiger (vader? of voogd?) moet de erfenis wettelijk beneficiair aanvaarden, dus onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Dat betekent dat hij niet met een vermogenstekort kan worden opgezadeld.

"Kan een minderjarige ook een nalatenschap verwerpen? Zijn er minderjarige kinderen die willen verwerpen, dan moet daartoe binnen 3 maanden na het openvallen van de nalatenschap een verzoek aan de kantonrechter gedaan worden door de wettelijke vertegenwoordiger(s). Als de wettelijke vertegenwoordiger(s) deze termijn heeft/hebben laten verlopen, dan geldt de nalatenschap als door de minderjarige erfgenaam beneficiair aanvaard. Het verzoek om te mogen verwerpen moet worden gedaan bij de kantonrechter van het arrondissement waar de minderjarige woont. De kantonrechter beslist vervolgens op dit verzoek en geeft een beschikking hiervan af. Als de kantonrechter dit verzoek gehonoreerd heeft, kan de akte verwerping worden opgemaakt. Deze beschikking moet bij de aanvraag van de verwerping overlegd worden bij de rechtbank."

Bronnen:
http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rech...

Zoals jij het nu verteld kan alleen haar kind erfgenaam zijn. Het kind zal daarvoor een ander hebben de voogd of degene die zijn of haar zaken kan of mag vertegenwoordigen. Die kan en mag dan namens het kind de ervenis verwerpen dus niet accepteren. De broer of zuster of moeder van de overledenen zijn geen erfgenamen of er moet in een testament anders zijn bepaald. Aan een recht bank iets betalen volg ik niet maar een notaris zou kunnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100