Als je student bent en studiefinanciering krijgt, en verder geen bijbaan of uitkering hebt, heeft het dan zin om belastingaangifte te doen?

Ik zou denken dat je dan toch geen inkomstenbelasting betaalt en dus ook niks kan terugkrijgen, klopt dat?
Of kan het zijn dat je wel iets van andere belasting betaalt die relevant is, via je stufi of iets anders, of het om een andere reden wel zin kan hebben om aangifte te doen als je bijvoorbeeld heel veel aftrekbare uitgaven als zorgkosten hebt?

En is daar de afgelopen jaren iets in veranderd, of gold dat in 2007-2009 ook al?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heb het zelfde probleem aan mijn ouders accountant voorgelegd en die zij dat het niet nodig was, maar dat het wel slim is omdat je af en toe iets terug kan krijgen

Als u onder wet studiefinanciering viel valt er onder studiekosten waarschijnlijk niets af te trekken Het aftrekbaar bedrag in die jaren is: Normbedrag minus verkregen studiefinanciering. Mede door de drempel van € 500 zal er geen aftrek mogelijk zijn. Uitzondering zou kunnen zijn: u bent een thuiswonende student met uitsluitend basisbeurs. Meestal is dan een kleine aftrek mogelijk. U heeft ziektekosten. Deze kosten kunnen op twee manieren belastingvoordeel opleveren. Ook als u geen belasting heeft betaald. Via de regeling Specifieke Zorgkosten krijgt u toch belastinggeld terug. Zelfs bij een inkomen van € 0 en € 0 betaalde belasting. Zie de bron hieronder. Daarnaast is er de mogelijkheid om het aftrekbaar bedrag onder de streep bijvoorbeeld – € 500 door te schuiven naar een volgend jaar. Dit heet de aftrekpost: restant persoonsgebonden aftrek in vorige jaren. Deze post schuift net zo lang door tot er een jaar is met voldoende positief inkomen. Waarna de aftrekpost alsnog in mindering wordt gebracht op het inkomen en de aftrekpost alsnog belastinggeld kan opleveren.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Je kan altijd voor je zelf een belastingaangifte in vullen. Je kan dan zien of je geld terug krijgt. Je hoeft het dan niet in te dienen als je niets terug krijgt.

Bronnen:
www.belastingdienst.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100