Mag je, wanneer je in de schuldsanering zit, buiten de EU reizen?

Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, de betreffende schuld is door mij en mijn ex opgebouwd. Wanneer je met je huidige partner hiervoor de schuldsanering ingaat, is hij automatisch ook verantwoordelijk voor deze schuld. Helaas niks aan te doen. Maar als hij voor familiebezoek naar het buitenland wil reizen, en ik blijf hier achter, is dit dan mogelijk? M.a.w.: je wordt hiervoor niet tegengehouden bij de douane?
Het betreft hier geen belastingschuld of andere overheidsinstantie, maar een bank.

Toegevoegd na 11 minuten:
Het betreft een (op dit moment) hypothetische situatie... :-) Nog een aanvulling: mag dit familiebezoek ook meerdere keren per jaar zijn, 3x bijvoorbeeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je in de WSNP (Wet Schuldsanering natuurlijke personen) terecht ben gekomen heb je rechten en plichten. (zie in bron 1). Zo moet er bij werkloosheid verplicht werk worden gezocht (als je een paar keer per jaar op reis gaat lukt dat niet, tenzij je natuurlijk al gepensioneerd of arbeidsongeschikt bent). Verder bent u verplicht alles boven het vrij te laten bedrag af te dragen aan de boedel. Wettelijk is vastgesteld dat u minimaal 90% van de voor u geldende bijstandsnorm mag behouden. Dit wordt de beslagvrije voet genoemd (artikel 475 lid d van het Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering). In dat bedrag wordt maandelijks ook vakantiegeld berekend. (zie verder in bron 2) Er staat dus volgens mij nergens geschreven dat uw partner niet op vakantie zou mogen gaan, maar daarbij moeten de bestaande verplichtingen wel in acht worden genomen. Via het contactformulier kunt u uw vraag ook nog stellen aan het Contact Bureau Wsnp (bron 3).

Bronnen:
http://www.wsnp.rvr.org/contact_formulier....
http://www.wsnp.rvr.org/faq.cfm?cat_seq=65...
http://www.wsnp.rvr.org/faq.cfm?cat_seq=65...

Dat lijkt me niet. Jullie lossen verder toch gewoon af en hebben een overeenkomst met de schuldeisers dus niemand die jullie zoekt op dit moment. Check het anders even bij de bewindvoerder die je ws zal hebben of bij de instantie waar je onder gebracht bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100