Moet een bedrijf in alle omstandigheden winst maken om te overleven?

Is het mogelijk dat een bedrijf als hoofdoel heeft:Het verbeteren van de maatschappij in plaats van er geld aan verdienen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fiscaal is het helaas onvermijdelijk is dat er winst gemaakt wordt. Winst zou in ieder geval deels geherinvesteerd moeten worden omdat een bedrijf werkplekken geeft en zich moet pogen uit te breiden, wat in ieder geval meer kans tot overleven geeft. Een bedrijf moet ook pogen te innoveren , zodat hun aantal producten en diensten groeit. Een bedrijf moet ook sterk aan een (terecht) goede naam werken en maatschappelijke verantwoording op zich nemen, zoals werkgelegenheid. Bedrijven die zo bezig zijn , moeten ook beschermd worden tegen idiote koersdalingen en crisissituatie. De Staat heeft alleen banken beschermd. Banken echter kunnen ook het zand in de machine vormen ipv. de olie. Dat hebben ze de laatste jaren bewezen, vind ik. Ik vind het belachelijk dat de starre fiscus mee heeft geholpen veel -op zich gezonde- bedrijven aan gort te helpen door zeer rigide geld te eisen, die ze vervolgens in bakken aan de banken geven. Op een bank maken ze geen voeding, verzorgingsproducten , energie(omzetting)en andere zaken die het leven mogelijk maken Het enige echt nuttige wat ze doen is het mogelijk maken van betalingsverkeer, waar ze zich ook gruwelijk voor laten betalen. Bij de banken zitten -op afstand- de grootste graaiers, in wezen hebben zij naar mijn mening de crisis veroorzaakt, door met geld van trouwe spaarders te gokken bij het "casino" die de effectenbeurs heet. De winst stopten ze in eigen zak, het verlies werd verhaald op de spaarders (Landersbankski-affaire.) Winst maken kan op verschillend vlak, dat is niet altijd (alleen in geld uit te drukken) Alleen naar geldelijke winst kijken is een vorm van kortzichtigheid waarvan we nu de rekening krijgen.

Ha, die Braobe; Winst stelt een bedrijf tot investeringen in staat maar hoeft absoluut geen hoofddoelstelling te zijn. Een bedrijf dat goed draait en zijn financiëen op orde heeft zal daarom ook zonder winst enige tijd kunnen overleven. Ik heb voor een krantenuitgeverij gewerkt die toen als hoofddoelstelling had 'het ondersteunen van een vrije pluriforme pers door het uitgeven van zelfstandige dagbladen'. Eén van die kranten draaide rode cijfers en werd door de anderen op de been gehouden. De tweede doelstelling was ook heel sociaal; 'het bevorderen van werkgelegenheid, welvaart en welzijn van de werknemers'. Kom daar tegenwoordig maar eens om.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100