waar moet je op letten, wat zijn de valkuilen, wanneer je financiële zaken niet meer door budget beheer zullen worden geregeld ?

budget beheer/kredietbank beëindigt binnenkort haar taken en dan mag ik het zelf weer doen/alles regelen, waar moet ik op letten, wat is er misschien veranderd in al die tijd dat ik het niet zelf regelde ?

Toegevoegd na 4 dagen:
lieve mensen, hartelijk dank allemaal voor de goede tips en adviezen !
helaas mag ik maar 1 beste antwoord kiezen, het is niet anders...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Poe.. dat lijkt me eigenlijk precies een hulpvraag om mee af te ronden: "hoe doe ik het zelf?" daar moeten zij je volgens mij ook in (kunnen) begeleiden. Zorg in elk geval voor een 'vangnet', dus een plek waar je bij de allereerste twijfel of het eerste gevoel dat er misschien dingen niet goed gaan, direct kunt aankloppen. Als dat niet tot het zorgaanbod van je huidige hulpverlenende instantie behoort, vraag dan waar je wél moet zijn. Eventueel zou het maatschappelijk werk hierin een rol kunnen spelen. Voor de rest: houd overzicht. Zet al je inkomsten en uitgaven in een spreadsheet, en houd alles, maar dan ook alles bij. Begin met je inkomsten minus je vast lasten, en - belangrijk(!) - wat je maandelijks apart zet voor onvoorziene uitgaven. Vergeet niet dingen die bijv. éénmaal per kwartaal of jaarlijks terugkomen. Begroot alvast dingen die niet exact elke maand hetzelfde zijn, maar wel redelijk voorspelbaar: je telefoonrekening, woon-werkverkeer, een maandelijks bedrag voor het eigen risico van je zorgverzekering, zaken als benodigd geld voor APK-keuringen en gemeentelijke belastingen. Krijg je elk jaar een naheffing voor energie e.d.? Begroot dit dan ook. Wat je per maand overhoudt, is je boodschappengeld. Nou ja, dat je je vervolgens aan je budget moet houden, en dat je alleen moet kopen wat je nodig hebt e.d., dat weet je prima als je een tijd budgetbeheer hebt gehad. De rest van wat ik vertel waarschijnlijk ook. Maar wat er veranderd is.. tja, ik weet niet hoe lang het geleden is allemaal? Huursubsidie is huurtoeslag geworden, het zorgstelsel is omgegaan en we hebben de zorgtoeslag, en natuurlijk het eigen risico. Daarvoor raad ik dus echt aan om te sparen, want ook als je niet elk jaar al in januari door je eigen risico heen bent zoals ik, komt ziekte altijd onverwacht. Wat verder veranderd is, is dat bepaalde dingen niet meer aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Kijk op een site als www.meerkosten.nl en kijk bij de aftrekposten. Zitten daar kosten bij die je wel eens hebt? Bewaar dan alle bonnetjes als je die kosten maakt, dat is makkelijk bij je aangifte. Met de vooringevulde aangifte van tegenwoordig kun je wat minder fouten maken, maar je moet aftrekposten wel zelf invullen natuurlijk. Zou zonde zijn als je op die manier geld laat liggen. Tja, en alles is duurder geworden natuurlijk.. de bijzondere bijstand is steeds minder toegankelijk, maar ik weet niet of dat relevant is voor je. Dat vangnet is belangrijk, denk ik.

Nutteloze uitgaven zijn de addertjes onder het gras (geldbeugel). Om dit te herkennen kan u best een huishoud boekje bijhouden waar u ALLE uitgaven noteert. Vergelijk dit met uw inkomen en stuur bij waar nodig. U moet zelf verstandig genoeg zijn om de nodige uitgaven van de nutteloze te onderscheiden. Ook alle rekeningen tijdig betalen. Na een jaartje kan u ook al zien wat terugkerende betalingen zijn en daar al rekening mee houden dat die bv volgende maand op komst zijn. Veel succes.

Valkuilen zijn volgens mij: denken dat je geld onbegrensd is. Ik denk dat als het werk altijd uit handen is genomen, dat je dan om te beginnen geen overzicht hebt. Wat zijn de vaste lasten, en die moeten echt eerst betaald worden, daarna de leuke dingen. Een valkuil is ook: rood kunnen staan bij de bank. Niet doen het kost geld Sociale dienst, of gemeente en soms ook volksuniversiteit geven vaak cursussen omgaan met geld. Volksuniversiteit kost wat geld(niet overdreven veel) maar is wel een goede investering. Goed dat u zover bent dat beheer klaar is, succes met het zelf doen.

Heb je al wel ervaring in het betalen met euro's? Zo niet, dan raad ik aan om - met name de duurdere zaken - eerst het bedrag te vermenigvuldigen met 2,2. Want dan weet je de waarde in guldens, en laat je je niet verleiden tot de aanschaf van iets wat op het eerste oog niet duur lijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100