Hoe komt het dat de spaarrente ondanks de economische crisis zo laag blijft?

Weet jij het antwoord?

/2500

De rente is juist aan het stijgen. Banken proberen vermogen aan te trekken. Bij alle banken is de rente omhoog gegaan, met name bij de kleinere banken.

Hoewel de rente nu, omdat de banken hun positie willen versterken, stijgt, mag je normaal een lage rente verwachten ten tijde van een economische crisis. Banken betalen immers meer rente naarmate ze met het geld dat ze 'van jou lenen' meer kunnen verdienen. In tijden van economische crisis valt er minder te verdienen, vandaar minder rente op spaargeld. Als de economie aantrekt kunnen de banken weer veel geld uitlenen, iedereen wil geld lenen. Geld wordt dus weer meer waard en de spaarrente stijgt.

1. Omdat er veel aanbod is van euro's en weinig vraag 2. Omdat de ECB en de banken de rente t.b.v. het investeringsklimaat en ter bestrijding van inflatie laag houden.

De rente is juist laag door de economische crisis. De hoogte van de rente wordt vooral bepaald door het spel van vraag en aanbod en aan die vraag schort het op dit moment. Dat de rente die je ontvangt over je spaargeld nog veel en veel lager is dan de rente die je betaalt als je wat leent komt doordat de banken eigenlijk een veel te dikke opslag over de rente rekenen. De banken verdienen dan ook goed, ondanks de crisis. De marge die de banken mogen rekenen zou ook eens onderzocht en aan banden gelegd moeten worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100