Moet ik wanneer ik een webshop wil starten mij registreren bij de kvk?

Ik ben een hobbymatige kweekster van agaatslakken. Om mensen een makkelijk overzicht te geven wou ik graag mijn slakken die verkocht worden aanbieden via een webshop op mijn site. Hier kunnen mensen de gewenste slak dan selecteren, en zo dus reserveren om op te komen halen. Moet ik mij dan ook registreren bij de kvk? Want veelal word een webshop gezien als een onderneming, maar in mijn situatie vind ik dit gewoon gemakkelijker en overzichtelijker dan gewoon een webpagina aanmaken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is vaak lastig om te beoordelen of iemand als hobbyist of als ondernemer wordt gezien. Hiervoor staat er op de site van de belastingdienst een handige tool http://bit.ly/MYrlw9 Met vriendelijke groet, Eugène Webcareteam Belastingdienst

ja dat moet. je verkoopt dus zalje ook belasting moeten overdragen en heb je te maken met wetten. Er is een speciale afdeling voor die gespecialiseerd zijn in webshops. Toegevoegd na 1 minuut: een voorbeeld http://hallo.kvk.nl/hallo/ondernemen/bedrijf_starten/f/144044/t/20139.aspx

Nee, hoor dat is niet direct nodig. Maar als je meer wilt verkopen kom je betrouwbaarder over bij je klanten, als je geregistreerd bent bij de Kvk. Zolang je niet geregistreerd bent, moet je wel jaarlijks je inkomsten uit die handel opgeven op je aangifteformulier inkomstenbelasting.

voorzover ik weet moet iedere zakelijke onderneming door de oprichter/eigenaar geregistreerd worden bij de kamer van koophandel. dus mijn antwoord is ja. Toegevoegd na 3 minuten: >>Kvk - Inschrijven bij de Kamer van koophandel >>Waarom moet u zich inschrijven bij de Kvk (Kamer van Koophandel) Inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is voor het starten van alle ondernemingen verplicht. Registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bevordert de rechtszekerheid bij het zaken doen. Het is voor u als ondernemer van belang te weten met wie u te maken heeft, wie bevoegd is, wie aansprakelijk is en of er misschien sprake van een faillissement is. Het handelsregister is hiervan precies op de hoogte en levert u hierover nauwkeurige informatie.

Bronnen:
http://www.startbedrijf.nl/artikel/inschrijven-kvk

Het officiële standpunt van de Kamer van Koophandel is dat wanneer je vanuit commercieel oogpunt (winstgevendheid) structureel producten of diensten aanbiedt via het internet, je je als als onderneming dient te registreren bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. De ervaring leert dat de Belastingdienst/wetgever hier vrij soepel mee om gaat. Zolang je redelijkerwijs geloofwaardig kunt maken dat jij hobbymatig bezig bent en altijd netjes jouw inkomsten hieruit bij de Belastingdienst opgeeft als 'inkomsten uit overige werkzaamheden' hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. De grens waar het hobbymatige ophoudt en het bedrijfsmatige begint is natuurlijk wat vaag. Vooral bepalend hierbij is hoe je je met jouw product of dienst op het internet profileert. Onze ervaring is dat je hiermee redelijk ver kunt gaan (bijvoorbeeld een eigen website/webwinkel met een redelijk professionele uitstraling), maar dit blijft een kwestie van inschatting/interpretatie.

Ik heb in dezelfde situatie gezeten. Het hangt van veel factoren af, maar indien je onder €10.000 winst heb, dan kun je eventueel gewoon zonder KVK inschrijving te werk gaan. Punt en probleem waar je mee zal gaan zitten is dat je weinig kan doen met je business. Want veel zaken vereisen gewoon een KVK-nummer. Bijvoorbeeld promotie via portalen (marktplaats enzo), samenwerken met postorderbedrijven, ideal-betaling mogelijk maken, enz. enz. Administratief kun je, indien de winst laag is, zonder btw werken en je winst bij de inkomstenbelasting berekenen.

Bronnen:
http://een-eigen-bedrijf.blogspot.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100