Zijn de ooit uigebracte 1 en 2 eurocent muntjes nog iets waard?

Ik vond onlangs behoorlijk wat kleingeld. ( ooit in een pot gedaan) dar zit behoorlijk wat 1 en 2 cent stukken in. Nu ze hier zijn afgeschaft ( is dat officieel? ) kan ik ze dus niet meer uitgeven. Hoe zit dat precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee hoor, ze zijn niet officieel afgeschaft. Ga boodschappen doen bij de Aldi, daar worden de muntjes nog gewoon gebruikt. Ook zijn er kopieermachines waar je ze in kunt doen om kopieën te maken. Dus je kunt ze nog gewoon gebruiken, ze zijn hun centen nog altijd waard.

Natuurlijk zijn ze nog gewoon hun nominale bedrag waard. Breng ze naar de bank en je krijgt er euro's voor terug. Maar wellicht worden ze in de toekomst méér waard. . .

ze zijn waard wat er op staat en genoeg winkels gebruiken de 1 en 2 cent munten nog wel. je zou ze ook naar een bank kunnen brengen om te wisselen, maar kijk uit misschien moet je daarvoor betalen.

Bij een postkantoor kreeg ik die munten als wisselgeld. Toen ik zei dat ze niets waard waren kreeg ik als antwoord: nee hoor, het is geld en wij moeten het dus accepteren en teruggeven.

Sterker nog, zelfs in winkel waar word afgerond, moeten ze deze munten gewoon accepteren. dus als jij €1,05 moet betalen, mag dit met een 1 euro munt en 5, 1 cent muntjes. Laat je niet wijsmaken dat ze dit niet mogen aannemen want dat MOETEN ze dus wel. Het is nog steeds een wettelijk betaalmiddel. Het enige wat ze mogen weigeren is, als de kassa zegt €1,98 en jij wil precies €1,98 betalen. Zolang het bordje van afronden er hangt, zijn dat winkel voorwaarden, en moet je daarmee akkoord gaan, wil je dat niet, moet je er geen bootschappen doen. Er is wel vastgelegd dat je maar met een bepaald aantal muntjes mag betalen, €3 betalen met 300 muntjes mag dus niet. ;-) Dus ja de muntjes zijn nog wat waard: 1ct is waard €0,01 2ct is waard €0,02

Ook in het buitenland zijn ze gewoon waard wat ze waard zijn en kun je ermee betalen (moet je ermee betalen; een bedrag als 1.01 euro mag je niet naar beneden afronden).

Kom er maar mee op vakantie in Portugal, daar hebben ze van afronden nog nooit gehoord hier betaal je tot de laatste cent, en een cent teruggeven is heel normaal. Die cent is gewoon een betaalmiddel. Ik denk dat Nederland weer uit de pas moet lopen omdat die centjes lastig zijn. Dan gaat het nog niet zo slecht als centen al niet meer meetellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100