wie betaald het salaris van een dominee?

kan me niet voorstellen dat een kleine kerk dat op kan brengen uit de kerkelijke bijdrage...

Weet jij het antwoord?

/2500

Toch is dat wel zo. Uit de kerkbalansbijdrage van de gemeenteleden wordt onder andere het salaris van de predikant bekostigd.

De lidmaten, ofwel de leden van de kerk. Reguliere kerken zijn lid van een kerkgenootschap. Leden wordt gevraagd per jaar donaties te doen (buiten de collectes tijdens de kerkdiensten om dus). Vanuit de geldelijke balans wordt bepaald hoeveel dominees in dat gebied werkzaam kunnen zijn. Op het moment dat ergens een dominee weg gaat, moet de betreffende kerk aanvragen of ze een nieuwe dominee mogen beroepen. Momenteel zijn er best veel kerken zonder vaste dominee omdat er gewoon niet genoeg geld is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerkgenootschap

Als een kleine kerkelijke gemeente het financieel niet op kan brengen om een dominee te betalen, beroepen ze geen dominee. En dan komt er geen dominee in die gemeente. Soms zie je wel dat twee kleine gemeenten samen een dominee beroepen. Dan kunnen ze de lasten ook samen dragen. Als een gemeente geen eigen dominee heeft, komt er regelmatig een dominee van een andere gemeente preken. Die moet dan wel betaald worden voor die ene kerkdienst. Als je in een jaar tijd alleen die preekbeurten hoeft te betalen, en niet een salaris en de kosten van een pastorie, ben je voordeliger uit.

Elke christelijke kerk valt onder het Vaticaan. Dus als de dominee christelijk is dan zal die eventueel ook nog van het Vaticaan betaald krijgen. Verder uit de inkomsten die de kerk zelf maakt door bruiloften en begrafenissen. Grtz van een Vaticaan wetenschapper

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100