We hebben een deurwaardersbrief ontvangen die we binnen 5 dagen moeten betalen, echter staat er helemaal niets in waar het over gaat, mag dat wel?

We hebben vandaag een brief ontvangen van LAVG (partner van Intrum Justitia) met de mededeling:

'Opgemelde zaak is door Intrum Justitia aan ons doorgezonden ter dagvaarding. U blijkt te zijn verhuisd zonder opgave van uw nieuwe adres aan de schuldeiser.

Alvorens tot dagvaarding over te gaan stellen wij u derhalve nog 1 maal in de gelegenheid om binnen 5 dagen na heden aan ons te betalen onder vermelding van ons dossiernummer.'

Met vervolgens een leuk bedrag eronder...
Er staat helemaal niet bij wie de schuldeiser is en/of waar het bedrag vandaan komt, niets!
Nu zijn we inderdaad verhuisd, maar alweer ruim anderhalf jaar geleden. Als we al ergens iets vergeten zijn, dan had ons adres toch wel sneller achterhaald kunnen worden via de gemeentelijke basisadministratie. Zowel op het oude adres als op het nieuwe adres hebben we nooit aanmaningen van het een of ander gekregen. We kunnen ook geen enkele instantie bedenken die we niet hebben ingelicht, noch waar het bedrag op kan slaan.
Natuurlijk gaan we morgen bellen, maar zou mag/kan dit wel zo'n factuur sturen zonder verdere info. Of zou het een spookfactuur kunnen betreffen? Brief ziet er verder heel officieel uit. Alle informatie/adressen/telefoonnummers e.d zijn hetzelfde als op de officiële site van de LAVG.
Als we iets gemist hebben dan betalen we natuurlijk gewoon, maar ik vind het een rare zaak.

Is er iemand die hier verstand van heeft en meer weet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kort en goed, nee dat mag niet! Incassobedrijven of aanverwanten moeten een incasso opdracht volledig aan de schuldenaar kenbaar maken. Dus inclusief gegevens over de schuldeiser, het te vorderen bedrag en de reden van de vordering. De schuldenaar kan dan verifiëren of de vordering terecht of onterecht is en daar op acteren. Incassobedrijven hebben overigens geen enkele rechtsbevoegdheid. Ze kunnen dus geen beslag leggen op bezittingen en loon. Dat is aan de kantonrechter voorbehouden. Het enige dat incassobedrijven mogen doen is: - de schuldenaar uit naam van de schuldeiser schriftelijk verzoeken en zonodig te manen de schuld te voldoen. Zonodig mag het incassobedrijf telefonisch contact opnemen. Daarbij moeten de regels van fatsoenlijk verkeer in acht worden genomen. - de vordering, in overleg met de schuldeiser, als de schuldenaar in gebreke blijft, bij het kantongerecht aanbrengen om een vonnis te verkrijgen. De schuldenaar kan dan onderbouwd verweer voeren tegen de vordering bij de kantonrechter of, als de omstandigheden daarom vragen, matiging van het gevorderde. Het verkregen vonnis kan dan door een gerechtsdeurwaarder rechtsgeldig betekent worden. Dwz. ten uitvoer gelegd. Betaling wordt dan terstond verlangd en bij niet betalen kunnen beslagen op bezit en/of loon worden gelegd. Wat incassobedrijven in geen geval mogen doen is: - Intimideren; in geschrift noch verbaal. - Huisbezoeken afleggen met het doel een betaling af te dwingen. - Onvolledige of vage correspondentie voeren over een vordering cq. niet verstrekken van relevante gegevens t.a.v. het gevorderde. - Onevenredig hoge "incassokosten" in rekening brengen bij de schuldenaar. Doen zij een of meer van deze dingen toch, dan is het waarschijnlijk een nep incassobedrijf met verzonnen vorderingen, wat niet ondenkbaar is. Als de gevorderde schuld niet bestaat of onterecht is dan kun je het beste het incassobureau schriftelijk uitnodigen om de vordering bij de kantonrechter te laten toetsen. In 9 van de 10 gevallen hoor je er daarna nooit meer iets van.

Mij bekruipt het "spookfactuur" gevoel. Het wil nog weleens voorkomen dat criminelen facturen en brieven versturen in de hoop dat mensen niet opletten en gewoon betalen. http://www.intrum.com/nl/Over-ons/Partners/ Intrum noemt LAVG zelf NIET als partner! Als ik naar de site lavg.nl surf, zie ik daar een organisatie die zich de Landelijke Associate Van Gerechtsdeurwaarders noemt, hetgeen een belangenorganisatie lijkt aan te duiden. Tegelijkertijd doen ze alsof ze een echte incassopartij zijn. In dit land heeft iedereen recht om te weten waarvoor ze vervolg worden. Als sprake is van een legitieme eis, dan wordt hier kennelijk niet aan dit beginsel voldaan. Misschien een idee om eens te bellen. Ik zou eerst eens met Intrum Justitia bellen, om te checken of die dat hele LAVG kennen. (Zij zijn in ieder geval legitiem, heb voor een bedrijf gewerkt dat alles via Intrum deed). Als zij bevestigen dat LAVG een echte club is, kun je deze LAVG jongens bellen en vragen of dit een echte claim is, die van hen afkomstig is. Je kunt dan uitleggen dat je geen idee hebt waar het om gaat, maar de boel graag in goed overleg oplost. Sowieso is het altijd een goed idee om jezelf cooperatief op te stellen in dit soort zaken, want dan is men al wat sneller genegen om je niet op te zadelen met allerlei procedures en kosten. Gebruik wel het telefoonnummer van LAVG.nl Maar per saldo heb ik het gevoel dat hier oplichters bezig zijn.... zoek naar bevestiging en doe dan aangifte. Ik neem aan dat je in ieder geval bankgegevens e.d. hebt.

Bronnen:
http://www.intrum.com/nl/Over-ons/Partners/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100