Ik ben 26 en heb een bijstandsuitkering. Nu vertelt de medewerker van de gemeente dat vrijwilligerswerk compleet van de uitkering gaat. Klopt dit?

Ik heb gekeken op http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=555 en daar staat dat er 95 euro vrijgesteld is. Alleen vertelde deze medewerker dat dit pas geld vanaf 27 jaar.
En dat dus op mijn 26e alle inkomsten van vrijwilligerswerk van de uitkering afgaan...
Mijn insziens klopt dit niet en zou ik die 95 euro vrijstelling alsnog moeten hebben.

Kan iemand hier antwoord op geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb het even voor je nagezocht, en helaas voor jou heeft de medewerker van de sociale dienst gelijk wat dit betreft. Uit de Wet Werk en Bijstand zoals die geldt per 2012: "Artikel 31: Middelen 1. ... 2. Niet tot de middelen van de belanghebbende worden gerekend: a. ... (b., c., etc.) k. een kostenvergoeding voor het verrichten van vrijwilligerswerk van ten hoogste een bij ministeriële regeling vast te stellen bedrag; 5. Het tweede lid, onderdelen c, j, k, n en r, zijn niet van toepassing op de persoon die jonger is dan 27 jaar." Helaas: k is dus inderdaad niet van toepassing als je nog geen 27 bent. Wist ik ook niet trouwens, ik dacht dat dat onderscheid voor min of plus 27 was komen te vervallen met dde afschaffing van de WIJ.

Bronnen:
http://www.schulinck.nl/pdf/WWB_2012.pdf

Het ligt eraan hoeveel je verdiend bij dat vrijwilligerswerk. Meestal betekent vrijwilligerswerk dat je er niet voor betaald krijgt. Maar ze zijn flink aan het snijden in de uitkeringen momenteel, ikzelf heb ook een bijstandsuitkering (ben 27) en snap er ook helemaal niets meer van. Op je 26e viel je vorig jaar nog onder de wet WIJ (wet investeren in Jongeren) maar die is ook al geschrapt. Het heeft ook een beetje te maken met wat ze je gunnen vanuit de gemeente. Ik heb een opleiding gekregen, mijn nichtje (die tegelijk met mij in de uitkering kwam) werkt nu op een sociale werkplaats om haar uitkering te behouden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100