Heeft mijn dochter recht op een uitkering?

Zij heeft een opleiding gevolgt van 4 dagen werken (betaald) en 1 dag school. Nu is zij gestopt met de opleiding maar heeft gelukkig al wel werk gevonden. Hier kan ze pas 1 maart beginnen, dus in de maand maart heeft zij geen inkomsten. Zij woont nog thuis, maar heeft wel haar verplichtingen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je schrijft dat ze 4 dagen betaald werkte tijdens haar opleiding. Belangrijk is of er sprake was van een arbeidsovereenkomst, of een stageovereenkomst. In het eerste geval is iemand verzekerd voor de WW, in het tweede geval niet. Als ze werknemer was en verzekerd voor de WW, zou ze recht kunnen hebben op WW als ze voldoet aan de wekeneis (in de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid minimaal 26 weken hebben gewerkt). De vraag is wel waarom zij gestopt is met haar opleiding. Als ze zelf is gestopt, heeft ze in feite ontslag genomen, en dan heb je in de meeste gevallen geen recht op WW. Als er verzachtende omstandigheden zijn, wordt soms toch WW toegekend aan iemand die verwijtbaar werkloos is. De uitkering wordt dan wel verlaagd naar 35%, en duurt maximaal zes maanden. Als iemand geen recht heeft op WW, kan er recht zijn op Bijstand. Sinds dit jaar wordt er echter gekeken naar het gezinsinkomen, en dat houdt in dat een thuiswonend kind alleen recht kan hebben op Bijstand als het inkomen van het gehele gezin onder het sociaal minimum zit. Of in hele bijzondere situaties van mantelzorg en arbeidsongeschiktheid. Als ze inderdaad verwijtbaar werkloos is, zal bovendien wanneer er wél recht is op Bijstand, een maatregel opgelegd worden. Dat is meestal in de vorm van een tijdelijke korting van de uitkering, soms een volledige korting. Maar als je dochter 'nu' gestopt is, en per één maart kan beginnen, heeft ze toch in feite maar een week of twee geen inkomen? Ik ken jullie situatie natuurlijk niet, maar in veruit de meeste gevallen zijn twee weken zonder inkomen voor iemand die thuis woont, toch wel te overbruggen.

Als er een gat zit tussen het stoppen van de opleiding en 1 maart kan er recht zijn op een uitkering. Hiervoor moet ze naar het UWV en wel zo snel mogelijk. Zij heeft in maart wel inkomsten maar het kan zijn dat ze achteraf uitbetaald wordt als ze op oproep werkt. normaal gesproken wordt haar loon rond de 25 mrt uitbetaald. Eventueel kan ze bij haar werkgever een voorschot aanvragen.

Als ze lang genoeg gewerkt, en premie betaald, heeft zal ze mogelijk recht op een uitkering hebben. Als ze zelf gestopt is krijgt ze geen WW, maar misschien bijstand. Ze zal naar het uwv of de gemeente moeten.

Denk t niet. Iedereen die voor t eerst gaat werken krijgt toch ook pas aan t einde van die maand betaald . Dat is normaal hoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100