Kunnen ze bij een openbare verkoop van je woning, zomaar al je spullen meenemen?

Mijn moeder had een afspraak met de bank. Ze is ziek geworden en had haar eigen woning al te koop gezet, dus ze zou maar de helft van de hypotheek hoeven te betalen. De andere helft zou ze voldoen zodra het huis verkocht was. Nu wil de bank daar opeens niet meer op wachten en zetten ze het huis in de openbare verkoop.

Dat wil zeggen dat de boedel&inboedel verkocht wordt. Wat wordt er dan bedoelt met inboedel? Nemen ze dan mijn spullen en mijn bed en alles mee?
En heeft iemand eerder zoiets meegemaakt? Ik wil wel eens weten wat ons te wachten staat..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Welke prive eigendommen, goederen mogen in beslag genomen worden, ook mijn gordijnen? ALLE goederen die aan degene tegen wie een executoriale titel is uitgevaardigd of is gewezen, kunnen in beginsel in beslag worden genomen. Enkele roerende zaken zijn daarvan uitgesloten zoals het bed en benodigd beddengoed, de kleding die de schuldenaar aan heeft, voeding en drinken voor het gezin voor een maand en gereedschap benodigd voor de uitoefening van een ambachtelijk beroep als bijvoorbeeld gereedschap van een timmerman. De gordijnen mogen dus inderdaad in beslag genomen en huisdieren bijvoorbeeld ook. Ja dus in beginsel alles met uitzondering van bovengenoemde. groet

Bronnen:
http://www.deurwaarderspagina.nl/category/beslag/

"....zetten ze het huis in de openbare verkoop. Dat wil zeggen dat de boedel&inboedel verkocht wordt...." Die combinatie klopt m.i. niet. Er is onderscheid te maken tussen 1. openbare verkoop van een woning door het recht van executie bij het recht van hypotheek dat de bank heeft gekregen bij het aangaan van de geldlening. 2 openbare verkoop van inboedel door een deurwaarder na rechterlijke uitspraak op verzoek van schuldeiser(s)bij schulden en in het algemeen Dus wat is het geval? Toegevoegd na 2 minuten: zie ook: http://www.goeievraag.nl/vraag/kosten-gedwongen-verkoop-huis.266342

Bij een executoriale verkoop van een woning mag en kan de inboedel nimmer meteen verkocht worden. Bij een hypothecaire schuld mag zonder tussenkomst van de rechter het onderpand verkocht worden, bij een hypotheek is dat altijd gebouw en in dit geval dus een woning. Mocht de verkoop niet voldoende middelen opleveren kan de bank over gaan tot het laten leggen van beslag en na instemming van een rechter overgaan tot verkoop van de goederen. Er mag door de schuldeiser ook niet meer verkocht worden aan goederen dan dat wat nodig is om de schulden af te lossen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100