Wat is de meest rechtvaardige kostenverdeling voor onze reis naar Italië? [zie toelichting]

We gaan met vier mensen (A, B, C en D) naar Viterbo, Italië (net ten noorden van Rome). We gaan er met een eigen auto naartoe. In die auto passen echter maar drie mensen.

De verwachte kilometers zijn:
--  1600 km voor de heenreis
--  1600 km voor het rondrijden in Italië
--  1600 km voor de terugreis

Vanwege privébezoeken aan vrienden en familie reizen we als volgt:

Heenreis:
--  A en B met de auto. Eén overnachting in Noord-Italië.
--  C vliegt, al een paar dagen eerder.
--  D vliegt, een paar dagen later.

In Italië:
--  A, B, C en D rijden met de auto door Italië en hebben een prachtige tijd.

Terugreis:
--  A, C en D met de auto. Eén overnachting in Noord-Italië.
--  B vliegt.

Hoe verdelen we de kosten nu zo rechtvaardig mogelijk?

Als één persoon op de heenreis was gevlogen, was het eenvoudig geweest. Er *moet* iemand vliegen, dus die kosten zijn onvermijdbaar. We hadden dan gewoon *alle* kosten (brandstof, overnachtingen, vliegtickets) op één hoop kunnen gooien en het resultaat door vier kunnen delen.

Maar nu vliegen *twee* personen heen. Dat maakt het moeilijk.

Bestaat er een rechtvaardige kostenverdeling?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zoals je zelf gaat is het niet eenvoudig. Maar het is mij ook niet duidelijk waarom die 2 personen vliegen en waarom eerder en later. Je kunt toch gewoon tegen die personen zeggen (ongeacht de reden): Je kunt met ons mee, dan delen we de kosten van de brandstof. Nu heb je de volgende mogelijkheden: Ze willen allebei mee, dan doe je: Indien jullie beide mee willen mag er 1 met het vliegtuig en de totale kosten delen we door 4en. Er wil er 1 mee: Je deelt de kosten van het rijden door 3 en degen die vliegt zijn eigen kosten Er wil er geen mee: ieder voor zich en de twee in de auto delen de brandstof kosten.

Je kan er een wiskundig model op los laten, maar lijkt me weinig zinvol. Speelt ook mee: de prijs van een enkel vliegticket. Voorts: IN Italie buiten de vergelijking houden (gewoon delen door 4) Heenreis: de vliegende mensen gaan of eerder of later allang hun eigen gerief, dus eigen keuze. Vliegtuig is sneller en comfortabeler. Terugreis, geldt eigenlijk hetzelfde als de heenreis. MAAR omdat er 1 "gedwongen" is om te vliegen, zou ik zeggen, deel de prijs van het ticket door vieren, dus de "vliegende betaalt dan een kwart van zijn heenreis.

Houd ook in redelijkheid rekening met de andere kosten van de auto. Je kunt dat doen door de (volgens de ANWB de) variabele, niet de vaste, kosten per km. te vergoeden aan de eigenaar en hem/haar de brandstof daaruit te laten betalen. Is het duurder en zo ja hoe gemotiveerd dat verschillende personen op de heen- en terugreis vliegen? Als dat niet van belang wordt geacht en er geen rekening wordt gehouden met eventuele verschillen in draagkracht, dan alle, ook andere kosten auto en vliegtickets, delen door 4.

Heenreis: A en B delen de kosten, C en D betalen het ticket zelf, want het is hun eigen keuze/werk dat ze niet gelijktijdig mee kunnen reizen. In Italie en de terugreis worden de kosten door alle 4 verdeeld omdat B niet mee terug kan vanwege plaatsgebrek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100