samenwonen na scheiding,financieel nadeel voor nieuwe partner?

Ik ga scheiden van mijn echtgenoot.Hij blijft in ons oude huis wonen.Ik heb geen eigen inkomen(ook geen uitkering).Mijn nieuwe vriendin heeft aangeboden dat ik bij haar gratis kost en inwoning kan krijgen.In ruil daarvoor doe ik dan het huishouden e.d.Ik vind de relatie nog te pril om een samenlevingscontract aan te gaan,maar wil graag van haar aanbod gebruik maken.Ik weet niet wat voor mij dan de gunstigste oplossing is.Wel fiscale partners worden en geen partneralimentatie van mijn ex ontvangen.Of geen fiscale partners met met nieuwe relatie?En hoe staat het met de hoogte van de partneralimentatie?Ik zou het bedrag graag zo laag mogelijk willen houden(ik wil mijn ex geen been uitdraaien)maar net voldoende om mijn eigen ziektekostenverzekering e.d te kunnen betalen.Mag ik in Nederland eigenlijk wel geen inkomen hebben?En heeft mijn nieuwe partner er nog financiële nadelen van als ze mij gratis laat inwonen(uiteraard afgezien van hogere vaste lasten en boodschappen)

Weet jij het antwoord?

/2500

De alimentatieplicht houdt op als de ex die alimentatie krijgt, met een ander trouwt, gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Toegevoegd na 1 minuut: En belastingen gaan omhoog voor je nieuwe partner als jij bij haar intrekt.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sc...

Het gaat niet om een samenlevingscontract het gaat erom dat je samenwoont met je nieuwe vriendin. Zij zal dan zorgplichtig voor jou worden en je krijgt dus geen partneralimentatie. Tenzij je aan kan tonen dat het geen liefde is maar dan zal je ook huur e.d. moeten betalen aan de vriendin. In NL mag je best geen inkomen hebben dat is geen probleem. Jouw nieuwe partner zal meer kosten hebben aan rioolrechten etc. Los van dat een huishouden met twee meer kost van met een (in absolute getallen)

Een aantal mogelijke belastingtechnische consequenties zijn hierboven nog niet de revue gepasseerd. Als u een notarieel samenlevingscontract laat opstellen bent u verplicht fiscaal partners van elkaar. Dat klinkt dreigend, maar heeft in uw situatie alleen maar voordelen. Uw vriendin heeft inkomen: als u gedurende meer dan een half jaar bij uw vriendin woont, komt u in aanmerking voor de algemene heffingskorting. Die varieert afhankelijk van uw leeftijd zo van ruim € 1400 tot € 2012 (jaar 2012) De algemene heffingskorting kunt u per maand laten uitbetalen. Sarcastisch wel genoemd: huisvrouwenbelasting of aanrechtsubsidie. Maar nogmaals: daarvoor is een samenlevingscontract noodzakelijk (voor een paar honderd euro af te sluiten) Ik lees niets over kinderen. De belastingtechnische consequenties kunnen aanzienlijk zijn als u of uw vriendin een kind (kinderen) heeft. Dan de toeslagen: ik neem aan dat uw vriendin geen huurtoeslag heeft. Zo ja, dan wordt de huurtoeslag in 2012 voor uw vriendin (vooralsnog) hoger. De huurtoeslag wordt dan immers op 2 personen gebaseerd. Voor de zorgtoeslag geldt dat u miv 2012 verplicht zorgtoeslagpartners van elkaar wordt (mist voldaan wordt aan de halfjaarstermijn). als u nu zorgtoeslag krijgt, moet er iets geregeld worden (wijziging of stopzetting) Tav de oude situatie kunnen er ook (veel) belastingtechnische consequenties zijn. Woonde u in een koophuis? Met hypotheekaftrek? Als uw vriendin in een koopwoning woont, zijn er nauwelijks consequenties, behalve dan enige consequentie tav de gemeentelijke belastingen

het kan als dienstverband gezien worden met uitbetaling in nature(huur e.d) en dat valt ook onder belasting als ik het goed begrijp

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100