Samenwonen met behoud van uitkering?

Ik heb een LAT-relatie en een goede baan en woon op mezelf.
We willen op korte termijn gaan samenwonen maar mijn vriendin woont in een huurwoning en heeft een bijstandsuitkering.
Heeft dit voor haar gevolgen als ik bij haar kom wonen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jij genoeg verdient, dan stopt haar uitkering. Voordeel voor haar - en voor jou - is dat ze dan niet meer verplicht werk hoef te zoeken. Kan ze zich volledig richten op zorgen voor jou. U heeft recht op een bijstandsuitkering als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U woont in Nederland. U bent 27 jaar of ouder. (Voor jongeren van 18 tot 27 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen, geldt de Wet investeren in jongeren). U heeft niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien. >>>>Als u samenwoont, telt het inkomen en het eigen vermogen van uw partner ook mee. U kunt geen beroep meer doen op een andere uitkering. U bent niet gedetineerd. Uw eigen vermogen komt niet boven een bepaald bedrag uit.

Dit heeft volgens mij geen gevolgen, want een kennis van me zit ook in zo'n situatie.

Jazeker heeft dat gevolgen, als ze een bijstandsuitkering heeft en jullie gaan samenwonen, verliest ze waarschijnlijk haar recht op de uitkering. Als je een gemeenschappelijke huishouding voert, wordt de uitkering lager of vervalt.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkering...

Ik mag hopen van wel. Ik zou het niet reeel vinden dat mijn belastingcenten gebruikt worden om jullie een dubbel inkomen te verschaffen, zonder dat daar iets voor gedaan wordt.

Ja, dat heeft gevolgen. De uitkeringsinstantie kijkt naar het gezamelijke inkomen.Het bijstandsniveau daarvan is voor 2 personen ongeveer 1050 netto per maand, incl toeslagen. Dus verdien jij in je eentje meer dan dat bedrag, of dat bedrag dan krijgt je vriendin geen uitkering meer. Verdien jij minder dan dat, dan zal ze een aanvulling krijgen tot het bijstandniveau voor samenwonenden Toegevoegd na 1 minuut: En hou dan ook rekening met huurtoeslag die wel eens minder zou kunnen worden

Jazeker heeft dit heeft gevolgen voor haar uitkering. Als zij gaat samenwonen met een partner met een goed inkomen, heeft dit gevolgen voor de bijstandsuitkering. Indien deze persoon (jij dus) € 20.000,-- netto of meer verdient dan verdien jij meer dan het minimumloon en vervalt haar recht op een bijstandsuitkering. Met een WAO- Anw en Wia-uitkering of een werkloosheidsuitkering niet. Die uitkeringen zijn werkgerelateerd en dat is de bijstand niet. http://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen_%26_sociale_zekerheid/bijstandswet/artikelen/833/hoe-zit-het-met-mijn-bijstandsuitkering-als-ik-samenwoon_.htm http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=123353

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100