hoe moet ik mijn huurtoeslag terugbetalen?

In 2010 had ik spaargeld waar ik heel zuinig van leefde. In januari 2011 heb ik bijstand aan gevraagd. Nu heb ik een belastingaanslag van € 2.700,-, omdat ik vorig jaar te veel spaargeld had. Dit moet ik terugbetalen in termijnen van € 112,- per maand, maar na aftrek van mijn vaste lasten blijft er maar € 150,- over voor voedsel, vervoer, kleding e.d. Maar, als ik geen huurtoeslag had gehad, dan had ik nog eerder bijstand moeten aanvragen. Hoe kom ik hier ooit nog uit? (ik kan niets meer bedenken waar ik nog op kan bezuinigen :-()

Toegevoegd na 1 week:
Bestaat er geen regeling in Nederland van een soort minimumbedrag waar mensen van kunnen leven? Ik snap best dat het geld terug moet, maar heb ik hier in feite niet de gemeente mee bevoordeeld en dus mijzelf benadeeld. € 150,- in € 113,- (want dat wordt het 23 maanden lang) is toch echt maar € 37,- per maand, na aftrek van vaste lasten :-(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stap 1: Controleer of het eigen vermogen zoals opgegeven wel klopt. Want het eigen vermogen moet boven de 14.000 (of meer afhankelijk van de situatie) zijn om de huurtoeslag te moeten terug betalen. Bel eventueel de belastingtelefoon om hierover meer informatie te krijgen. Het idee is namelijk dat je zelf wel het geld hebt om die huurtoeslag te betalen. Klopte het eigen vermogen niet, dan is het mogelijk dat je niets hoeft terug te betalen. Stap 2: Werkt dit niet? Dan zijn er twee opties, het verlagen van je uitgaven, of het verhogen van je inkomsten. 2a: Verlagen uitgaven. Lastig en heel erg afhankelijk van de situatie. Kijk hier zowel naar je vaste lasten, als naar je variabele uitgaven. Heb je een auto bijvoorbeeld, dan is het misschien goed deze te verkopen. Maar, ook zou je op zoek kunnen naar een goedkoper huurhuis. Heb je een extra kamer in huis? Zoek dan een huisgenoot bijvoorbeeld. Dit kan als gezamelijke huurders of als (niet legaal) onderhuurder. Zo verlaag je de prijs behoorlijk. 2b: Verhogen inkomsten. Je zit in de bijstand, dus ik neem aan dat er een reden is dat je niet aan het werk kunt. Maar dan nog kun je meer geld binnen halen. Kijk wat voor spullen je nog hebt staan die je niet meer nodig hebt en verkoop deze. Bied aan om af en toe op de buurjongen te passen, of een lichte vorm van huiswerkbegeleiding waarbij iemand verplicht aan z'n huiswerk komt werken bij jou. Het is zeker niet makkelijk, maar het kan wel. Succes.

bij de belasting kun je ook een betalingsregeling treffen, moet je wel even naar het belastingkantoor.

Als u echt niet kunt rondkomen: behalve een betalingsregeling is het misschien mogelijk kwijtschelding te verkrijgen. Dit wordt echter niet snel verleend. U kunt het beste zich in verbinding stellen met het Regiokantoor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100