Bijna 5 miljard dollar is opgehaald voor haiti na de tsunami. Waar is dat geld?

En waarom wordt er nauwlijks iets vrij gegeven voor wederopbouw of hulp?

Weet jij het antwoord?

/2500

Gelddonatie Bresma kindertehuis Voor de verbouwing van het Bresma kindertehuis heeft Stichting Help Haiti een donatie gedaan. Deze donatie is mogelijk gemaakt door het RabobankShare4more fonds. Meer informatie in het jaaroverzicht 2010. Deelsponsoring verpleegkundige ziekenhuis Passe Catabois Voor het ziekenhuis in Passe Catabois onder leiding van een Nederlands echtpaar hebben we meegholpen personeel te werven en voor een verpleegkundige bijgedragen aan deelsponsoring. Meer informatie in het jaaroverzicht 2010. Gelddonatie gemeenschap Californ Voor de leefgemeenschap Californ in Haïti heeft Stichting Help Haiti een zomerschool voor de kinderen van deze leefgemeenschap gefinancierd. Meer informatie in ons jaaroverzicht 2010. Goederendonaties via zeecontainers / juni 2010 Via een andere stichting die in het bezit was van zeecontainers, hebben we een bijdrage kunnen leveren middels goederendonaties. Deze goederen bestonden voornamelijk uit medicatie en medische hulpmiddelen. De goederen zijn in juni naar Haiti vervoerd, hebben enkele maanden in de haven van Port-au-Prince gelegen en zijn uiteindelijk na nogal wat bureaucratische rompslomp in oktober vrijgegeven en vervoerd naar de plek van bestemming. Vliegtuig met hulpgoederen naar Haiti, januari 2010 Maandagmiddag 18 januari 2010 is er na aanleiding van de verwoestende aardbeving een vliegtuig naar Haiti vertrokken om een groep adoptiekinderen die al in procedure waren, vervroegd op te halen. Het vliegtuig met crew en kinderen is donderdag 21 januari 2010 weer veilig teruggekomen. In samenwerking met de NAS is dit vliegtuig op de heenweg volgeladen met hulpgoederen die Stichting Help Haiti in no-time bij elkaar hebben kunnen regelen met de hulp van donateurs! Een grote hoeveelheid water, vele dozen medicatie met o.a. antibiotica, infuuszakken en -vloeistoffen, injectienaalden, vitaminepreparaten, verbandmateriaal, hygiene-artikelen, maar ook luiers, melkpoeder, voedingsrepen, kinderkleding, drinkflesjes en nog veel meer broodnodige spullen hebben we mee kunnen geven. Van onze contactpersoon uit Haiti kregen we enkele dagen later de bevestiging dat ze goederen had ontvangen.

Bronnen:
http://www.stichtinghelphaiti.nl/Resultaten.php

Tja, misschien gevoelig en een stukje eigen ervaring, maar even kort door de bocht: Omdat het een corrupt t*ringland is met dito inwoners. Ik heb mij zo verbaasd toen daar die aardbeving was, dat het werd belichaamd alszijnde een vriendelijk mooi land die opbouw nodig heeft. Tja, ik weet iets beter. Haïti is extreem crimineel. Moorden zijn daar aan de orde van de dag. Een vrouw verkrachten? Dat geeft je als man een statussymbool. Dat land is werkelijk echt ziek. Je kan er genoeg geld in pompen, maar als de een het goed wil besteden, wordt hij afgemaakt en zijn geld gejat. Geld geven aan landen zoals Haïti, Liberia en ook, nu recent in het nieuws: Somalië, dat is net zoiets als een zwaar verslaafde heroïne junk 100 euro in zijn hand drukken en zeggen: Koop er maar een mooie nieuwe broek voor.... We weten allemaal waar het eindigd. Het geld wat in Haïti is gepompt, het had meer nut om het door de plee te spoelen. Sorry voor deze hardheid en lullig voor de mensen die met echt de beste bedoelingen en een goed hart daarop gestort hebben, maar neem maar van mij aan, dat komt nooit goed terecht daar. Om een kleine indruk te krijgen hoe Haïti en Somalie daadwerkelijk is, zie link naar het filmpje. Ok, dit betreft Liberia maar absoluut vergelijkbaar kan ik uit eigen ervaring vertellen. Bestaat uit 8 delen en als je liever niet de keiharde realiteit wilt zien, sla deze documentaire maar over. http://www.youtube.com/watch?v=QQSjyYRTDVM

Een jaar na de aardbeving in Haïti is meer dan de helft van het hulpgeld uitgegeven aan transport, salarissen van lokaal en internationaal personeel en logistieke kosten. Het geld gaat niet zozeer naar de Haïtianen zelf. aldus de NOS verder gaat de wederopbouw nog steeds gewoon verder, alleen wordt deze nog steeds vertraagd doordat veel puin weggehaald moet worden. Behalve het puin werken ook de regels in Haïti vertragend, klagen de hulporganisaties. De organisaties willen elke uitgegeven euro verantwoorden, maar daar hebben ze een accountantsverklaring voor nodig. Die krijgen zij alleen als er volgens Europese aanbestedingsregels gewerkt wordt, en dat is vaak lastig in het Caribische land.

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/159187-helft-geld-ha...
http://nos.nl/artikel/211030-merendeel-gel...

Zoals met heel veel geld wat naar goede doelen gaat, veel geld naar de mensen die het niet nodig hebben, zoals directeuren, en anderen. Maar het echte doel krijgt maar weinig van het geld te zien, helaas. Ik geef niets meer. Terwijl ik zo graag zou willen helpen. Maar ik vertik het om anderen te spekken die het niet nodig hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100