Wat is het beste bij de eventuele afhandeling van deze erfenis? Zie toelichting.

En vriend van mij is terminaal en zal binnenkort overlijden. Hij heeft samen met zijn nieuwe vrouw een huis, wat niet op haar, maar op zijn naam staat, bij testament is geregeld dat zij bij zijn overlijden het vruchtgebruik van het huis krijgt tot haar overlijden en de kinderen dan het huis erven. Zij krijgt dan uiteraard ook alle lasten van de hypotheek die nog op het huis zit(ongeveer 50.000). Maar als hij overlijdt zullen de kinderen volgens de nieuwe wet alvast successierechten moeten betalen. Ze zijn allebei nog jong, halverwege de 20 en studeren nog. Dat zal dus een enorme last voor ze worden, die ze eigenlijk niet kunnen dragen.
Hij heeft geen spaargeld of ander geld over wil nu vooraf de hypotheek verhogen zodat hij de kinderen dat geld kan betalen voor zijn sterven en hij zijn tweede vrouw wat financiële ruimte kan geven, wat zei zal na zijn overlijden weer moeten gaan werken om in haar onderhoud te voorzien en alle lasten te betalen. Maarja, bij het verhogen van de hypotheek, zal ze ook weer meer lasten moeten gaan betalen, dus beetje lastige ingewikkelde situatie,afgezien van al het verdriet om deze waardeloze ontwikkeling.
Is dit beste regeling of zijn er nog andere opties, graag jullie reactie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Zijn vrouw zal de successie rechten moeten betalen voor de kinderen. Maar over hoeveel geld hebben we het dat ze gaan erven. Zijn vrouw heeft zo en zo de helft van het vermogen plus een kindsdeel. Dus hoeveel kinderen zijn er en wat wordt hun deel. Kijk eens op deze site en je kunt het uitrekenen.

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/berekenen/successi...

Het is een erg ingewikkelde kwestie. Op het eerste gezicht lijkt me dit best wel een goed oplossing. Je hebt gelijk dat zijn vrouw daardoor weer hogere lasten zal krijgen. Die vallen misschien wel mee omdat de verhoging van de hypotheek niet zo heel erg hoog hoeft te zijn. Iets anders is, ik begrijp dat zijn vrouw nu geen werk heeft, of ze er in zal slagen om op korte termijn een baan te vinden want als dat niet (snel) lukt dan kunnen die lasten voor de 2e hypotheek wel eens te zwaar blijken te zijn. Het lijkt mij het beste om snel een afspraak te maken met een notaris. Goed vragen of er kosten aan zo'n adviesgesprek verbonden zijn want er zijn zeker notarissen te vinden die dit gratis doen. De notaris kan misschien (waarschijnlijk) wel een oplossing aan de hand doen om een nieuw testament te maken waardoor het successierecht nog niet betaald hoeven te worden. Ik neem aan dat het kinderen uit het eerste huwelijk betreffen ? Niet te lang wachten. En heel veel sterkte met alles Zie ook de sites: www.nalaten.nl www.notaris.nl

Bij een tweede huwelijk worden vaak huwelijksvoorwaarden gemaakt, waardoor de gezamenlijke vermogens bij huwelijk niet worden samengevoegd. (Ter bescherming van de rechten van de kinderen). Te overwegen is om in dat geval en in dit geval de huwelijksvoorwaarden op te heffen. Is een afweging met maatwerk. Een fiscaal juridische afweging. Neem ter oriëntatie contact op met de notaristelefoon en maak z.s.m. een afspraak met een niet al te dure notaris. Toegevoegd na 14 uur: Ik vind echter dat GV niet een goede plaats is om zo’n speciaal geval en deze specialistische materie te behandelen. Ook omdat wij niet alles weten en bovendien ook niet de specialistische kennis hebben om alles door te doorzien en door te rekenen. (zoals de gevolgen en effecten van de omvang en soort schulden en verdiencapaciteit van de vrouw. Ga gauw naar een deskundige. Dat geeft ook hopelijk minder onzekerheid en meer rust. Toegevoegd na 1 dag: De twee kinderen erven. Voor de verkrijging per kind van het huis van € 125000 = 50% van (300.000-50.000) is in 2011 de erfbelasting per kind uitgaande van een veronderstelde leeftijd van de vruchtgebruikster tussen 50-54 jaar (slechts) € 1.588. De belaste verkrijging van 28% van € 125.000 is na vrijstelling € 15.886, waarvan 10%. 28% komt door de aftrek van het vruchtgebruik van 12 x 6%.

Deze oplossing kan handig zijn. Echter, men moet niet vergeten dat de rente over de nieuwe lening niet aftrekbaar is in de aangifte inkomstenbelasting. Het lijkt mij het verstandigst, om met deze situatie naar een financiëel adviseur te gaan. Financieel adviseurs kunnen een passende oplossing uitzoeken en bespreken. Of overleg het met andere instanties, zoals de Belastingdienst, of een bank. Overigens ben ik het met de vorige spreker (hajete) eens, dat dit niet de juiste plek is om deze zeer specifieke situatie te bespreken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100