Geld bestaat niet alleen uit bankbiljetten.
Banken mogen/kunnen namelijk meer geld uitlenen, dan zij zelf ontvangen via sparen. Op die manier wordt geld gecreeerd. De banken mogen geld lenen bij de Centrale bank, en dat tegen een rente die door de regering wordt vastgesteld. Door de rentevoet aan te passen, wordt de bereidheid van de banken om geld te lenen aangepast, en daardoor ook hoeveel geld zij weer aan bedrijven of particulieren uitlenen. Dus de rentevoet is een stuurparameter voor de geldhoeveelheid.
Uiteraard proberen banken slimme methoden te vinden om toch meer geld uit te lenen, zonder geld van de centrale bank te lenen. En hier ging het mis, wat de huidige crisis veroorzaakte.
Ze gingen bijvoorbeeld hypothecaire leningen samenvoegen en in 'plakjes' van risico-niveau doorverkopen. Alleen heel slimme wiskundigen snapten daar nog iets van. De bankdirecties niet, en de politici al helemaal niet. Zo ontstonden onbeheersbare risico's.
Dan nog een punt. De Amerikaanse dollar wordt op de hele wereld als betaalmiddel geaccepteerd. Als Amerika geld bijdrukt, dan betaalt iedere aardbewoner daar dus aan mee. Alleen Amerika mag dollars bijdrukken, en dat is natuurlijk niet eerlijk.
Stel, dat Amerika ook euro's mocht drukken, en daarmee kon betalen....