Raakt het geld dan niet op? Oftewel: Is er dan nog wel genoeg voor iedereen? (zie uitleg)

Mijn man zegt: "Als er zoveel miljonairs bijkomen i.v.m. loterijen enz., hoe zit het dan met de rest van de bevolking? Dan moet de koek toch een keer opraken!"
Volgens mij valt dat nog wel mee, want er wordt tenslotte dagelijks geld bijgedrukt en -geslagen. Het lijkt me stug dat er niet genoeg is/zal zijn voor iedereen. Dat het eerlijker verdeeld zou kunnen worden is een ander verhaal. Reacties zijn zeer welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

De regering kan zoveel geld drukken als ze willen, het geld wordt dan alleen minder waar. Dat komt omdat de verhouding tussen goederen/geld veranderd. Je ziet bijv. dat als het goed gaat met de economie, er meer goederen geproduceerd worden maar er evenveel euro's in omloop zijn. Een euro wordt dan gewoon meer waard, deflatie. Je kunt het ook zo redeneren dat je bij hoogconjuctuur inflatie hebt, is zelfs nog wat logischer. Dus hou me daar niet aan vast.

Het woord credit komt van het latijn credaire wat betekend vertrouwen. Als het vertrouwen in de euro daalt dan heeft dit ook consequenties voor de waarde. Een ander probleem is de waarde van het geld een afspiegeling is tussen de (geproduceerde) goederen en geld in omloop. Als er dus meer geld in omloop komt dan daalt de waarde van het geld. Niet alleen wordt geld fysiek gedrukt maar ook giraal geschapen. Giraal geld wordt gecreëerd door het saldo op een bankrekening te verhogen of kredieten te creeren via een bankcomputer. Het probleem is dat mensen altijd meer willen. En politici op korte termijn altijd aan de wensen van het volk tegemoet willen komen. (stemmen winnen). (waardoor ook meer geld wordt gecreerd) Gevolg is dus onder andere inflatie. Het grote gevaar in mijn ogen van de kredietcrises is als de mensen het vertrouwen in het geld de euro verliezen. Ons geldstelsel is gebaseerd op krediet (vertrouwen). Als dat vertrouwen instort dan wordt het geld bijna niks waard. Een ander probleem dat er ook speelt is dat de mensen met invloed over het algemeen de mensen met geld zijn. Het is misschien raar dat de politici proberen de waarde van de griekse obligaties niet te laten afwaarderen. Als men obligaties koopt krijgt men namelijk rente voor het risico. Ik vermoed dat de banken/pensioenfondsen erbij gebat zijn dat de griekse staatsobligaties niet afgewaardeerd worden. Als het burgers waren geweest wat dan? De Griekse economie is maar een heel klein deel van de Europese econmie. Toendertijd waren er ook kamervragen over de toetreding van Griekenland tot de emu (euro). Echter om politieke redenen heeft (oa Zalm) deze genegeerd. Dus in kort de waarde van de euro is een deel de verhouding tussen goederen en hoeveelheid geld (IN OMLOOP) en het vertrouwen dat men er in heeft. Ik schrijf in OMLOOP, spaargeld is geld dat niet in OMLOOP is. Als iedereen zijn spaartegoeden zou opvragen en gaan uitgeven stijgt de hoeveelheid geld in omloop. Giga inflatie als gevolg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100