Ik las laatst een technische analyse van de beurs . Hierin werd gesproken over twee standaarddeviaties. Wat zijn dit ?

Dat was tijdens de grote beurscrash. Een technisch analist op DFT.nl stelde dat de beurskoers meer dan twee standaarddeviaties omlaag was gegaan ( misschien waren het zelfs drie standaarddeviaties ) . Wie kan een beetje begrijpelijk uitleggen wat hier bedoeld wordt ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te worden uitgelegd. De standaard deviatie is niets anders dan de gemiddeld afwijking van een cijferreeks. Bij de standaard deviatie los je het plus en min probleem (dat ze tegen elkaar wegvallen) op door die afwijkingen eerst te kwadrateren en bij de Gemiddelde Afwijking door de plus en de min gewoon weg te laten. Kijk bij het weervan het journaal: ze trekken de temperatuur gewoon door en zetten er twee lijnen omheen die de onzekerheid aangeven. Zo is het ook met de koersontwikkeling. Toegevoegd na 51 seconden: Het gaat niet om twee standaard deviaties maar om twee MAAL de standaarddeviatie.

Hier een zo duidelijk mogelijk betoog, blijft ingewikkeld: Bij beleggingsfondsen wordt risico vaak weergegeven door standaarddeviatie. Daar is weinig mis mee, maar het blijft een simplificatie. Hoe wordt standaarddeviatie berekend? Morningstar berekent onder andere de standaarddeviatie met behulp van 36 maand rendementen van een fonds met de standaardformule van de standaarddeviatie zoals u die bijvoorbeeld ook in de help functie van Excel tegenkomt (STDev) om deze vervolgens weer op te schalen naar een periode van een jaar. De vrij eenvoudige formule meet de spreiding van in dit geval rendementen rondom het gemiddelde rendement. Als een gemiddeld rendement 10% is en de standaarddeviatie 20%, dan ligt in 95% van de gevallen het rendement tussen de -30% en 50% (plus en min twee standaarddeviaties) Standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatiliteit (beweeglijkheid) van een historisch rendement op een belegging. Hoe hoger de standaarddeviatie, hoe groter de range waarin de mogelijke rendementen vallen. Het gaat toch om de toekomst, niet om het verleden? En waarom dragen bovengemiddelde rendementen ook bij aan een hoger risico? Het gaat om de toekomst en het verleden geeft een indicatie van het toekomstig risico. De standaarddeviatie neemt inderdaad ook afwijkingen naar boven toe als risico, terwijl geen belegger het erg vindt om een bovengemiddeld rendement te behalen. Helaas blijkt in de praktijk dat uitschieters naar boven samenhangen met uitschieters naar beneden en dat standaarddeviatie daarom juist een goede risicomaatstaf is. Wat is Sharpe? Door middel van de Sharpe Ratio kan je zien hoe goed een fonds erin is geslaagd om risico in rendement om te zetten. De Sharpe Ratio wordt gedefinieerd door het rendement van een fonds (na aftrek van de risicovrije spaarrente) te delen door de standaarddeviatie. Sharpe heeft tekortkomingen, maar is toch een aardig hulpmiddel om rendementen en risico’s van verschillende fondsen met elkaar te vergelijken.

Bronnen:
http://www.belegger.nl/column/1292/Volatil...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100