Waarom geloven wij wel dat wij winnaar kunnen worden maar geloven wij niet echt dat wij de verliezer kunnen zijn?

Velen denken (ook ik op mijn momenten) dat ze de hoofdprijs kunnen winnen met de lotto, bij de postcode loterij, met krassen, met aandelen etc. Vaak geloven we dit echt met overtuiging! Echter stiekem geloven we dat alleen anderen een auto/vliegtuig ongeluk of ernstige ziekte overkomt. En dat terwijl de kans om grote winnaar te worden van bovengenoemde leuke zaken vele malen lager is dan het krijgen van een zelfs dodelijk verkeersongeval of ziekte.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

omdat de meeste mensen niet realistisch zijn

Hele goede vraag! Ik denk dat dat komt doordat de mens van nature graag het beste voor zichzelf wil... Egoïstisch is een groot woord, maar het komt wel aardig in de buurt.

Je stelling klopt niet, er zijn optimisten (die gedragen zich zoals jij dat omschrijft) maar er zijn ook pessimisten of realisten, die denken en doen weer anders. Het is dus puur te wijten aan een optimistische insteek van de persoon of die gelooft in zijn toekomstige geluk.

Het is veel leuker / prettiger om positief te denken over de toekomst dan negatief. En als je dan TOCH in je kristallen toekomst-bolletje aan het kijken bent: maak er dan ook iets leuks van ;-))

Deelnemers geloven wel dat ze kunnen verliezen, maar de verliezen worden ruimschoots gecompenseerd als een grote prijs gewonnen wordt. Simpele voorbeeld: Stel dat de hoofdprijs 10000 euro is. Een lot kost 5 euro. Dus in principe kan je 1999 keer verliezen en dan een keer winnen om quite te draaien. Voor veel mensen lijkt het aantrekkelijk: binnen de 2000 keer spelen moet je toch wel een heertje winnen, toch? Het is ook psychologisch. Stel je doet al jaren automatisch mee met dezelfde loten en wint eigenlijk nooit wat. Je overweegt te stoppen en doet het niet. Want stel dat je niet meer meespeelt en de jackpot valt op jouw lotnummers? Dat is frustrerend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100