is alle hypotheekrente eigenlijk nog wel aftrekbaar?

en voor hoe lang is de hypotheekrente eigenlijk aftrekbaar?
maakt het uit dat we nu al een appartement hebben met wat overwaarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Overwaarde maakt niets uit. De rente is voor maximaal 30 jaar aftrekbaar. Je mag alleen hypotheekrente aftrekken die voor kop of verbetering van de woning waarin je zelf woont aftrekken. Er zijn wel verschillende overgangsregelingen bij verkoop en scheiding.

Simpel uitgelegd: iedere € die je leent voor eigen woning (koop of verbouw) is 30 jaar aftrekbaar. Als je verkoopt (of ontbinding door scheiden) gaat het bedrag van overwaarde van je volgende aankoop af.

Bronnen:
www.abc-consulting.nl

Hypotheekrente (=rente van een lening waarop als zekerheid het zakelijk recht van hypotheek is gegeven aan de geldgever,waardoor hij meer rechten heeft dan andere schuldeisers)en -kosten, maar ook rente van andere schulden is aftrekbaar voorzover het gebruikt is voor de aankoop en verbetering van de (1e) eigen woning. Dus niet de rente van dat deel van de lening dat voor andere doeleinden is gebruikt, maar wel rente van een consumptief krediet of persoonlijke lening waarmee een verbouwing is betaald. Na 30 jaar is de rente van de lening niet meer aftrekbaar (in box 1). De schuld verhuist naar box 3 in mindering op de waarde van de daarin aan te geven bezittingen. Overwaarde speelt pas na realisering, dus na verkoop van de woning. Toegevoegd na 11 minuten: Op zich is hypotheekrente pas aftrekbaar als het voor de eigen woning is gebruikt. Dus niet het etiket van de lening maar de wijze van gebruik van het geleende geld is bepalend voor de aftrekbaarheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100