Mag je tijdens het reclame maken voor je bedrijf concurerende bedrijfsnamen gebruiken om jezelf te verkopen?

Tegenwoordig zie je steeds meer (TV)reclames waarbij bedrijven elkaar zwart maken om zichzelf in een beter dag licht te zetten.

Mag je zomaar concurerende bedrijven gebruiken in je eigen reclame om zo jezelf te verkopen?
Het lijkt mij dat daarvoor strenge regels zijn opgezet.

Voorbeeld Albert Heijn (AH)
Er hangen in bushokjes grote posters met twee bonnetjes van de C1000 en de AH. Het totaal bedrag is omcirkeld, waarbij die van AH minder blijkt te zijn. Hier wordt de C1000 negatief weergegeven.

Voorbeeld Nederlandse Energie Maatschappij (NEM):
Op de televisie geeft NEM aan dat groene stroom van Eneco veel te duur is en men daarom moet overstappen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tegenwoordig mag dat ook in ons land, mits de reclame aan een aantal voorwaarden voldoet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vergelijkende_reclame Ook per bedrijfstak zijn codes ontwikkeld ten aanzien van reclame: http://www.reclamecode.nl/adverteerder/default.asp?paginaID=28&hID=41 Wanneer je (als concurrent of consument) meent dat niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie: http://www.reclamecode.nl/consument/default.asp?paginaID=26&hID=2 Die heeft alleen een adviserende rol. Als bedrijf hoef je het advies dus niet op te volgen. Als de tegenpartij het daar niet mee eens is, kan die naar de rechter stappen en b.v. een verbod op de reclame-uiting of schadevergoeding eisen.

Ja dat mag als je kunt aantonen dat het feitelijk juist is

Ja dat mag, nog niet zo lang geleden is die wet aangepast. Je mag de naam van je concurrent noemen, maar je mag de naam niet misbruiken of onwaarheden over de concurrent verkondigen. Maar ze weten dat weer heel mooi te omzeilen. Zo zag ik laatst een reclame van een nieuw soort energiedrank. De leus was: 'Koop geen bullshit meer, maar koop......(weet de naam niet meer)'.

Zolang het geen smaad is of onjuiste aantijgingen zijn, is dat toegestaan, zelfs al worden er soms appelen met peren vergeleken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100