Wat is de berekening voor hypotheekrente-teruggaaf?

Ik wil voor iemand graag snel uitrekenen hoeveel hypotheekrente hij ongeveer terugkrijgt. Wat is daar een snelle manier voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan dan het beste het VT formulier invullen op www.belastingdienst.nl, ligt er nml. aan of het het enige huis is, of er al langer dan 25 jaar aan aftrek is gedaan, hoeveel rente er wordt betaald, etc. Dus het beste even het VT formulier invullen, op het einde zie je dan wat je terug zou moeten krijgen, deel dat door 12 en je hebt (ongeveer) het maandbedrag).

je neemt ruw weg 35% van de betaalde rente, dat is je teruggaaf. of je download het aangifte programma belasting 2010 en je weet het precies voor zijn/haar situatie.

Je krijgt eigenlijk geen hypotheekrente terug maar een belastingteruggave, berekend over de bijtelling van het eigenwoningforfait minus de hypotheekrente en bijbehorende kosten i.v.m. aangegane schuld, besteed aan eigen woning. De voorlopige teruggave is geen percentage van de betaalde hypotheekrente, maar van het bedoelde saldo. Je moet dan altijd achteraf aangifte doen en daarvan krijg je een afrekening (aanslag) Hoe hoger je inkomen des te groter is de procentuele teruggaaf. Dat noemt men wel "villa-subsidie".

Meestal zit een gemiddelde verdiener in belastingschaal 42% Totaal betaalde rente min de Woz-waarde van de woning Daar 42% van nemen, dat is dan ongeveer het bedrag wat hij terugkrijgt. Toegevoegd na 3 uur: Zoals iHave terecht opmerkt in een reactie bedoel ik: Totaal betaalde rente min het eigen woningforfait (~0,55%) van de WOZ Waarde en daar 42% van. Voorbeeld: Hypotheekrente op jaarbasis € 10.000,- Woz waarde huis: € 250.000,- Snelle berekening: Eigen woningforfait = 0,55% van € 250.000 = € 1.375,- Belastingteruggave van de rente is dan 42% van € 10.000,- - € 1.375,- = € 3.622,50 Dit is natuurlijk een benadering maar het zal er niet ver vanaf zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100