Als je een uitkering hebt, en het UWV vraagt naar je bank afschriften, mag je dan de uitgavenposten onleesbaar maken ivm de privacy wet?

Als je denkt van wel, welke gedeeltes mag je dan onleesbaar maken? Alleen de beschrijving, of ook de bedragen, tegenrekening en code? En onder welk wet nummer valt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag je eigen uitgave onleesbaar maken, het gaat hun namelijk om je inkomsten. Je mag dus de datum, omschrijving en het bedrag weghalen. Tenminste, als er duidelijk in de brief van het UWV staat dat het om je inkomsten gaat. Onder welk wet artikel dat valt weet ik helaas niet. Ik weet dit uit persoonlijke ervaring.

Het UWV wil graag inzicht hebben over je inkomen, maar ook naar je uitgaven. Ik snap sowieso niet waarom je het onleesbaar wil maken.. Je wil toch geld van HUN hebben, gemeenschapsgeld om precies te zijn.. Mogen ze naar mijn idee ook weten wat je van dat geld doet.

Ik denk dat je prive uitgaven wel onleesbaar kan maken. behalve dan het bedrag. Als ze vragen waarom je dat onleesbaar hebt gemaakt kun je zeggen dat dat onbelangrijke prive uitgaven zijn die het uwv niks aangaat. De uitgaven aan je vaste lasten, zoals huur, zorgverzekering, elektriciteit, leningen schulden en dergelijke moeten wel helemaal zichtbaar zijn.

Je kunt je voorstellen dat als je vorige maand nog een nieuwe piano gekocht hebt om zodoende onder de vermogensgrens te komen, dat het UWV dat graag wil weten. Maar zolang het om kleine bedragen gaat weegt jouw privacy-belang zwaarder dan het belang van het UWV. Zolang je totale uitgaven (dus inclusief huur) onder de (grofweg) €1000 per maand blijft heeft het UWV niet het recht om precies te weten waar jij je geld aan uitgeeft. Je moet wel al je inkomsten kunnen verklaren, bij wijze van spreken tot aan de €2,50 retour van Kuppesoep. Ik zou van de bijschrijvingen dus niks wegzwarten.

Als je aanspraak wilt maken op een uitkering die door geld van iedereen in Nederland wordt betaald, moet je aan de eisen van het UWV voldoen. Dat betekent dat als ze om een bankafschrift vragen, je niks onleesbaar mag maken. Er bestaat zoiets als privacy, maar als je een uitkering wilt hebben en de staat je levensvoorzieningen gaat betalen, is het gewoon logisch dat ze willen checken of je geen fraude pleegt en dus willen ze je bankafschriften zien. Kijk er niet vreemd van op als ze je uitkering stop zetten, geef maar gewoon openheid.

Er bestaat wel degelijk een verplichting om bank afschriften te overleggen zie bron

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkering...

Allereerst de vraag waarom het UWV je bankafschriften wil zien. Daarover ben je geinformeerd of kun je informatie krijgen bij het UWV. Als je die reden vermeldt dan wordt de vraag duidelijker en mogelijk het antwoord ook.Dus wat is als reden opgegeven? Dan kan het verzoek om inzage eigenlijk alleen maar te maken hebben met een onderzoek naar inkomsten en dat kan m.i. wanneer je een toeslag ontvangt om het minimuminkomen te krijgen omdat de uitkering (gebaseerd op het eerdere arbeidsinkomen) onder het wettelijk minimum ligtbij voorbeeld door parttime werken. Of als je samenwoont met eenpartner en dat de reden is om geen toeslag t egeven. Of omdat arbeidsinkomsten van invloed kunnen zijn op de uitkering die je hebt omdat bijvoorbeeld aangenomen is dat je onvoldoende inkomsten kunt verwerven op grond van ziekte of handicap. Soms kunnen uitgaven een aanwijzing zijn of je in het buitenland bent geweest en daar kun je inkomen hebben verworven door arbeid, bijvoorbeeld druiven plukken. Het UWV heeft er in principe niet mee te maken hoe jij je inkomen besteedt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100