Welke aandelen kan je momenteel het beste kopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zonne-energiesystemen en zonne-energieinnovatie systemen. Da's momenteel booming business.

Ik sluit me bij mijn voorganger aan: Energiezuinig is hip. Daarnaast moet je momenteel de pharmaceutische industrie niet uitsluiten, sinds het uitbreken van de Mexicaanse Griep stijgen die ook behoorlijk.

Het ligt er helemaal aan of je een snel rendement wilt halen en daarna de aandelen verkopen, of wil je de aandelen kopen voor een investering op de lange termijn. Op dit moment zijn aandelen voor de lange termijn niet te voorspellen (zijn ze eigenlijk nooit). Daarom zou het een beter idee zijn om je geld in onroerend goed te steken. De staalindustrie (onder andere) krijgt nu harde klappen vanwege het gebrek aan vraag, deze aandelen zullen nu relatief lager staan. Over een paar jaar zal deze tak van de industrie weer langzaam aan beter gaan lopen. Voor een snel rendement (hoger risico) is het logisch nadenken zoals bij de eerste 2 reacties. Wat denk je dat er in de toekomst gaat gebeuren en reageer daar op. Op dit moment kan je je geld beter op een spaarrekening zetten, dan heb je in ieder geval een rendement van 3% op jaarbasis.

Ik zou voor aandelen Rabobank gaan... Moet je alleen wel even zien dat je een kantoor van de Rabobank geopend krijgt. Want anders kom je ook niet aan die aandelen...

Wat dacht je van het Tamiflu en Relenza producerende Hoffman-La Roche? Of de patenthouder daarvan Gilead Sciences Inc. Zie grafiek.

Uitzendbureaus! Klinkt gek, maar bedenk dat het juist deze bedrijven zijn die als eerste merken dat de economie zich gaat herstellen. Ze krijgen ineens veel meer aanvragen (vacatures) en kunnen nu ook beter dan voorheen leveren omdat er nu meer mensen beschikbaar zijn of interesse hebben in een nieuwe functie. Daarnaast hebben ze meer ruimte gekregen omdat veel kleinere (vaak malafide) bureaus failliet zijn gegaan.

Da's niet te voorspellen. Voor zover het al te voorspellen zou zijn, hebben de "grote jongens" al lang gekocht, en zijn de prijzen dus al gestegen - en juist daardoor ben jij te laat om nog van die goede ideeën te profiteren. Ik zou, voor de iets langere termijn, gaan voor indexen. Dan koop je geen individuele aandelen, maar koop je een "aandeel" AEX. Da's een product dat precies hetzelfde koersverloop kent als de AEX. Je belegt dus in één klap in alle aandelen waaruit de AEX bestaat. Dezelfde index-aandelen bestaan voor EuroStocks (een soort Europese AEX), voor DIA (Dow-Jones Industrial Average), enzovoort. Voordeel is dat je er weinig last van hebt als één aandeel keldert en jij precies dat ene aandeel blijkt te hebben gekocht. En het is goedkoper dan een fonds dat door een bank wordt aangeboden: zo'n fonds heeft meerdere dure fondsbeheerders, terwijl een mandje AEX die niet nodig heeft.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100