Hoe maak je een watermerk in een geldbriefje?

Hoe maak je een watermerk ik denk niet met spuug...

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan het watermerk van papiergeld kun je zien of het biljet echt is. De afbeelding is niet óp, maar in het papier gedrukt. Papier is een mengseltje van water, hout en nog wat stofjes. Als het papier nog nat is, perst een drukpers er een motief van heel dun ijzerdraad in. Dat is het watermerk. Wil jij checken of jouw geld echt is? Houd het onder een UV-lamp. Als het watermerk dan NIET zichtbaar wordt, kun je het geld met een gerust hart in je spaarpot stoppen. Je kunt ook een dun velletje papier over het watermerk leggen. Kras er voorzichtig met de zijkant van een zacht potlood overheen. Verschijnt de afdruk van het watermerk op het papier? Dan heb je te maken met echt geld!

Bronnen:
http://www.zozitdat.nl/2011/01/hoe-maken-z...

Dat zit er normaliter al in. Dat heeft de bank al voor je gedaan. Als je een bankbiljet hebt zonder watermerk, klopt er iets niet.

Dat kun je volgens mij niet 'maken' dat gebeurt machinaal.

Met respect voor de antwoorden die al gegeven zijn. Er bestaan 2 soorten watermerken het watermerk wat bij de papierfabriek wordt aan gebracht en het schaduw watermerk. Het eerste wordt bij de bankbiljetten gebruikt. Hoe gaat dat in zijn werk, een papiermachine heeft een zgn nat en droog partij. In de natpartij wordt de papierpulp op een soort gaas aangebracht waarbij het water wat in de pulp zit eruit kan zakken. De papierbaan kan zichzelf al snel dragen waarna het de droogpartij ingaat. Het watermerk ontstaat door in de natpartij op het gaas van koperdraad een figuur aan te brengen. Het papier is op die plaats dunner en daardoor tegen het licht zichtbaar.

Dat gebeurt al tijdens het scheppen in de z.g. Hollander.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100