Kinderbijslag krijgen mijn ouders toch voor mij? Waarom mag ik het dan niet hebben?

Ze geven het niet aan mij. Besteden het aan bier terwijl ze beiden in de bijstand zitten. Ik loop maanden in dezelfde kleren, krijg nooit iets. Ook als we iets doen met school of vriendinnen mag ik nooit mee omdat er geen geld is. Ik ben 14 wat zijn mijn rechten?

Toegevoegd na 25 minuten:
Ik heb een krantenwijk en daar heb ik een telefoon van gekocht en mijn abbo betaal ik ervan.

Mijn ouders doen genoeg leuke dingen zelf. Mijn vader drinkt elke dag en rookt marlboro, dat kost veel geld.

Mijn moeder gaat naar de kapper terwijl ik men haar zelf doe of door haar geknipt en altijd die nepnagels en make up.
Dat is toch oneerlijk???

Weet jij het antwoord?

/2500

Geen rechten wat dat betreft! Kinderbijslag is er idd om ouders wat tegemoet te komen in de kosten die ze moeten maken voor de kinderen. Het is absoluut niet de bedoeling dat de kinderen dat geld zelf in handen krijgen. Er zullen ongetwijfeld ouders zijn die dat doen, maar ouders in de bijstand, die hebben het geld denk ik hard nodig om het gezin aan het eten te houden. In heel veel gezinnen gaat de kinderbijslag gewoon met de boodschappen mee. Jou ouders zorgen ook voor je, je krijg eten , eten en drinken mee naar school, misschien ga je wel eens uit met vriendinnen, of krijg je iets anders... Toegevoegd na 2 minuten: Het wordt een ander verhaal als jou ouders wel heel goed voor zich zelf gaan zorgen, ik bedoel nieuwe kleren, uit eten enz. Dan zou je misschien eens een gesprekje aan kunnen gaan, maar als ik eerlijk ben, ik zag de opmerking boen dit berichtje, dat is wel een heel goed idee, ik heb ook een dochter van 14 jaar en zij is elke week druk met haar krantenwijk en daar verdien je ook wat extra's mee voor jezelf

Kinderbijslag is ter ondersteuning v/d ouders om jou een goede jeugd te geven. Het komt jou dus indirect ten goede.

Jammer voor jou, heb je geen recht op de kinderbijslag. Je ouders worden wel geacht dit geld te besteden om jou een leefomgeving te bieden waarin je kunt opgroeien. Maar uiteindelijk is het altijd veel minder dan een kind in werkelijkheid ""kost"". Nu je 14 bent geworden, en al zover, dat je opmerkt dat leven in de bijstand niet alles is, zou ik je adviseren: zoek bijbaantjes, spaar je centjes zelf op, geef ze niet aan je ouders, en koop er af en toe een mooi kledingstuk van o.i.d. Kijk bij bijbaantje.nl om ideeen voor werk op te doen. Krantenwijken en folderen is er zat te doen. Zet hem op!! Je bent vast een flinkerd!

Ik snap dat het erg frustrerend is als je weet dat er kinderbijslag wordt betaald en jij daar (ook niet indirect) weinig tot niets van terug ziet. Je kan eens met je ouders gaan praten en vragen of jij je kinderbijslag mag gebruiken als kleedgeld, maar ik vrees (gezien je verhaal) dat ze dat niet zullen doen. Zoals hierboven al gezegd is: kinderbijslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het opvoeden van kinderen. Het moet er voor zorgen dat ouders in ieder geval in de basis financiele middelen hebben om jou te kunnen voeden, kleden en naar school te sturen. Helaas voor jou heb jij er persoonlijk geen recht op. Mochten je ouders negatief reageren als je een gesprek met ze aangaat kan je misschien op zoek naar een bijbaantje en het geld daarvan gebruiken voor kleding en activiteiten voor school. Ik snap dat dat niet de leukste oplossing is, maar dan heb je in ieder geval wel weer het gevoel dat je erbij hoort.

Kinderbijslag krijg je idd. als tegemoetkoming. Een kind kost veel meer. Die 250 euro die ze per drie maanden krijgen gaat alleen al op aan kost en inwoning. Maar dat houdt niet in dat het belachelijk is wat je ouders doen. Ik loop zelf liever in kapotte kleren dan dat ik mijn kinderen een broek met een vlek aan moet geven. Als geld er niet is dan is er een ander probleem. Het klinkt een beetje als verwaarlozing. Lastig zo een situatie. Maar als buitenstaander is het lastig in te schatten natuurlijk. Maar als je al zo weinig hebt waarom geef je je enige geld dan uit aan een telefoon? Dat is niet echt noodzaak toch?

Dit geld is voor je ouders. Ik denk dat het in veel gezinnen wordt gebruikt om gaten te dichten of voor vakanties. Maar daar zijn ouders vrij in. Hier even de voorgeschiedenis van de Kinderbijslag. Uit: Wikipedia, de vrije encyclopedie Kinderbijslag is in Nederland een sociale uitkering die wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Kinderbijslag in 2011[1] Per kwartaal per kind -------------------------------------------------------------------------------- (voor kinderen geboren op of na 1-1-1995) 0 t/m 5 jaar € 194,99 6 t/m 11 jaar € 236,77 12 t/m 16 jaar € 278,55 -------------------------------------------------------------------------------- (voor kinderen geboren voor 1-1-1995) 16 en 17 jaar afhankelijk van gezinsgrootte tussen € 278,55 en € 414,85 In Nederland werd op 1 januari 1941 een regeling voor loontrekkenden ingevoerd waarbij vanaf het derde kind kinderbijslag werd toegekend. Na de oorlog kwamen ook het eerste en het tweede kind aan bod. De zelfstandigen krijgen sinds 1951 kinderbijslag. De Algemene Kinderbijslagwet (AKW) bepaalt dat iedereen die in Nederland woont of er in dienstbetrekking werkt, recht heeft op kinderbijslag voor de eigen, stief- of pleegkinderen tot 16 jaar die tot zijn huishouden behoren of die door hem worden onderhouden. Voor kinderen van 16 of 17 jaar bestaat recht op kinderbijslag als zij naar school gaan, werkloos of arbeidsongeschikt zijn en hun eventuele inkomsten uit arbeid een bepaald bedrag niet overschrijden. (Door een koppeling met de kwalificatieplicht per 1 januari 2010, zijn deze voorwaarden veranderd voor nieuwe 16-jarigen.) Gaat een kind naar een hogere beroepsopleiding of universiteit, dan vervalt het recht op kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank voert de AKW uit. De AKW is een zogenaamde volksverzekering. Vóór 1995 werd het bedrag per kind hoger naarmate het gezin uit meer kinderen bestond. Sinds 1995 is er een vast bedrag per kind, zodat een groot gezin geen extra voordeel meer oplevert. De oude regeling van voor 1995 geldt nog steeds voor kinderen die voor 1995 geboren zijn. Zo krijgt (in 2011) een gezin van één kind geboren voor 1995 € 278,55 per kwartaal (per kind), maar een gezin van vijf kinderen (alle geboren voor 1995) krijgt ruim € 365,47 per kwartaal per kind.

Je ouders gebruiken het om JOUW opvoeding te betalen, dus in principe gaat het geld naar jou maar in niet in de zin van 'secundaire' behoeften die JIJ wilt (zoals videogames of een nieuwe g-star broek) , maar 'primaire' behoeften, zoals verzekeringen, eten en natuurlijk onderwijs.

Je hebt inderdaad geen recht op de kinderbijslag. Helaas moet ik uit je beschrijving opmaken dat je ouders aan de andere kant ook niet op een verantwoorde manier met het geld omgaan. Geld uitgeven aan luxe zaken zoals sigaretten, nepnagels, alcohol, etc, getuigt niet van een verantwoord uitgavenpatroon bij een bijstandsuitkering. Helemaal als ik dan vervolgens lees dat jij nooit mee mag met schooluitjes (belangrijk voor je ontwikkeling) en nooit iets krijgt kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je ouders blijkbaar niet heel erg geinteresseerd zijn in jouw geluk en welzijn. Let wel: mobiele telefoons, luxe/dure (merk)kleding etc. vallen niet onder de basisbehoeften. Wat jij misschien als een eerste levensbehoefte ziet, hoeft dat niet te zijn. Een goedkope broek is ook een broek. Dit alles is niet strafbaar. Maar.... als je kleding allemaal te klein is en je krijgt niets nieuws of jullie eten elke dag heel ongezond (vaak patat of fastfood) dan valt dat onder slechte zorg. En bij slechte zorg kun je WEL aan de bel trekken. Bel eens met de kindertelefoon om advies. Zij kunnen je vertellen of er inderdaad sprake is van slechte zorg en wat je allemaal zou kunnen doen om het wat gemakkelijker te maken voor jou. Het telefoonnummer is: 0800-0432 (gratis). Je hoeft daar je naam niet te zeggen, als je dit niet wilt. Je zou ook een familielid of buurvrouw in vertrouwen kunnen nemen om je situatie te bespreken. Neem in ieder geval het heft in eigen handen, want je ouders doen dit, blijkbaar, niet (voldoende). En vaak is dat geen kwaadwillende opzet maar onkunde en/of onmacht. Zij kunnen in mijn optiek ook wel wat hulp gebruiken. Sterkte! Toegevoegd na 10 minuten: Nog een aanvulling: veel gemeenten hebben een "geldpot" waar mensen met een laag inkomen een beroep op kunnen doen zodat hun kinderen kunnen meedoen aan sport, een schoolreisje, etc. Zijn je ouders daar wel van op de hoogte? Vaak heet dit "leergeld". Kijk hier eens voor meer info: http://www.leergeld.nl/ Je kunt hier op school ook naar vragen bij je decaan of klassenleraar.

Bronnen:
http://www.kindertelefoon.nl/overdekindertelefoon

Als ik jou was, zou ik me eerder zorgen maken om het feit dat je vader iedere dag drinkt. Dat is natuurlijk niet gezond of normaal. Heb je het er al met je mentor over gehad op school? Hij/zij kan je waarschijnlijk doorverwijzen naar een hulpverlener op school die er waarschijnlijk veel meer van weet (ook van je rechten en zo).

Kinderbijslag is een sociale steun in vele westerse landen die ervoor moet zorgen dat ouders de middellen hebben om voor hun kinderen te kunnen zorgen. Je ouders zouden dat geld moeten gebruiken om jouw school, kledij, eten en sportclub te betalen. Wat jij beschrijft klinkt me inderdaad niet echt koosjer. Heb je geen vertrouwenspersoon in de familie, of mss een leraar ofzo? Praat er eerst met hen over voor je de zaken op spits gaat drijven. In het slechtste geval kan je, als wat je zegt echt waar is, altijd hulp zoeken in de sociale sector. Ik ben niet echt thuis in deze materie, maar dit lijkt me een goed beginpunt : http://www.amk-nederland.nl/ Ik wil wel benadrukken dat je zeker moet zijn van je zaak en echt reden moet hebben, want eens je met zulke dingen begint kunnen de gevolgen snel komen en zéér ingrijpend zijn. Toegevoegd na 4 minuten: Langs de andere kant : ik loop ook maanden in dezelfde kleren hoor, en dat is niet omdat ik er geen nieuwe kan betalen. Je gaat volgens mij ook naar school, wat je ouders toch ook moeten betalen, misschien zit je wel in een club of vereniging, wat ook niet gratis is en als je zegt : krijg nooit iets : tja kindergeld dient niet om speelgoed te kopen, dus mss niet te hard van stapel lopen, een weekendbaantje zoeken en dan koop je binnenkort wat je maar wil.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100