Is de AEX index alleen de totale waarde van alle aandelen? of is het ook nog gedeeld door het aantal aandelen?

Ik moet dit leren voor economie, maar de uitleg in het boek is echt kl**e. (graag snel reactie)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. De berekening van de stand van de AEX is vergeleken met andere indices relatief eenvoudig. Elk fonds heeft een eigen wegingsfactor in de AEX. De vijfentwintig fondsen moeten worden vermenigvuldigd met hun wegingsfactor, bij elkaar opgeteld en ten slotte gedeeld worden door 100 om de AEX uit te rekenen.[8] Dit systeem werkt al sinds 3 januari 1985 op deze manier. Indien zich bijzondere situaties voordoen zoals een aandelensplitsing, dan worden de wegingsfactoren tussentijds aangepast. Zo werd bijvoorbeeld de wegingsfactor van het aandeel Nationale Nederlanden in 1985 na een één-op-vier splitsing aangepast van 5 naar 20.

Als ik het goed begrijp gaat het zo: Waarde= aandelen x free float (deel van aandelen dat vrij verhandelbaar is) x koers. Deze waarde is natuurlijk heel groot en wordt daarom gedeeld door een divisor (een groot getal dat gekozen zo gekozen wordt dat de index in de nieuwe samenstelling aansluit op de slotwaarde van de index in de oude samenstelling) Het is dus niet alleen de totale waarde, er is namelijk ook rekening gehouden met een aantal vrij verhandelbare aandelen (sommige bedrijven houden bijvoorbeeld altijd 51% van de aandelen vast en deze worden dus niet meegerekend). De AEX is dus de totale waarde van de aandelen en dit is dan gedeeld door een bepaald gedrag zodat de AEX aansluit op de manier hoe de AEX vroeg uitgerekend werd. Ik hoop dat je er iets aan hebt ;) succes!

Er zijn twee stappen: stap 1: voor alle in aanmerking komende aandelen (het mandje) wordt uitgerekend wat de waarde is, volgens de methode die Roebaan heeft beschreven en die worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens wordt berekend hoeveel procent ieder aandeel in het mandje van dat totale bedrag is. Dan heb je de aandelen in procenten van het totaal. Dit gebeurd dus maar een keer in de zoveel tijd, namelijk als het mandje verandert stap 2 voor elk aandeel wordt om het half uur of zo de verandering t.o.v. de slotkoers van de volgende dag bereken. Die wordt vermenigvuldigd met het aandeel )(zie 1) De som van al die gewogen veranderingen wordt gedeeld door 100 en dan heb je de AEX-index van dat moment Het is een fluitje van een cent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100