Wie is aansprakelijk voor de kosten bij bij letsel veroorzaakt bij ruzie tussen 2 personen die alzheimer hebben zonder toezicht verpleging?

Zoals ik in mijn vorige vraag aangaf heeft mijn oma haar bovenbeen gebroken.

Dit is als volgt gegaan:
Meneer X kreeg ruzie met mevrouw Y. De verzorging van de instelling waar mijn oma woont was op dat moment met een andere cliënt bezig.

Mijn oma hoorde de ruzie tussen meneer X en mevrouw Y. Dus zij kwam er tussen en probeerde de boel te sussen. Meneer X draait zich naar haar om, pakt haar beet en gooit haar op de grond.

Daarbij heeft oma haar bovenbeen gebroken. Inmiddels lopen de kosten steeds verder op. Speciale matras, speciaal bed. Vervoer. De zorgverzekering betaald een aantal dingen maar niet alles.

Nu vroegen we ons af of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Meneer X of de instelling. Of is het eigen schuld dikke bult?

Zowel meneer X als oma zijn beiden onder curatele en beiden hebben alzheimer.

Toegevoegd na 1 uur:
Oma, meneer X en mevrouw Y zijn alle 3 bewoners van de instelling.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk niet dat je dit moet zien als "eigen schuld, dikke bult", maar meer als "ongelukken gebeuren soms". Het is heel zuur, maar je oma heeft waarschijnlijk osteoporose (een bovenbeen breek je gewoonlijk niet zo makkelijk) en dit had dus ook op een ander manier kunnen gebeuren. Als er iets gebeurt tijdens de verzorging bijvoorbeeld door een onhandig vastpakken van iemand dan kan het zijn dat de zorgverlener of -instelling aansprakelijk is, maar nu gebeurde er iets tussen bewoners onderling. Verzorgend personeel kan nooit 24 uur per dag toezicht houden en zelfs als ze dat wél doen dan kan iemand vallen of vervelend terecht komen. Als je iemand aansprakelijk wilt stellen dan zou je moeten aantonen dat er sprake was van onvoldoende toezicht of van verwaarlozing en uit wat ik lees, kan ik niet opmaken dat daar sprake van was. Als je wél van mening bent dat er inadequaat toezicht was, kun je natuurlijk altijd een klacht indienen bij de instelling. En je zou in elk geval na kunnen vragen of er een incidentmelding heeft plaatsgevonden. Ook als er geen directe fouten zijn gemaakt, wil dat nog niet zeggen dat er hier niet van geleerd kan worden. En zoals ik in een reactie al zeg: een speciaal bed (voor zover dat een hoog/laagbed betreft, maar ik zou niet weten wat voor bed het anders zou zijn) wordt als het goed is vergoed door de zorgverzekeraar. De eerste zes maanden kan gebruik gemaakt worden van uitleen via een thuiszorgwinkel. Ook een AD-matras hoort daarbij. Taxivervoer van en naar het ziekenhuis kan vergoed worden als ze volledig rolstoelafhankelijk is op grond van zittend ziekenvervoer. Er geldt wel een eigen bijdrage voor de eerste 98 euro per kalenderjaar (behalve als dit vergoed wordt uit een aanvullende verzekering). Overigens weet ik niet wat voor instelling het precies betreft (je hebt er wel eens iets over verteld hier op GV, maar het fijne weet ik niet) maar als je in een WLZ-instelling woont, moeten bepaalde hulpmiddelen en ook bepaalde zorg via de instelling geregeld worden in plaats van door de zorgverzekeraar of de WMO.

Neem eens contact op met een bureau voor letselschade. Dat is gratis en vrijblijvend. Jouw oma heeft geen schuld (of hooguit een beetje) en heeft wel schade, zowel fysiek als financieel. De medewerkers van het bureau voor letselschade zijn gespecialiseerd in het uitzoeken van de verantwoordelijkheden, en hebben ervaring in het schrijven van juridisch kloppende brieven aan instellingen. In theorie kunnen ze ook bepalen dat jouw oma 20% van de kosten moet betalen, de instelling en meneer X allebei 40%. Daarbij rekenen ze alle kosten die je niet op een andere manier vergoed kunt krijgen, dus extra reiskosten voor noodzakelijk taxivervoer, extra reiskosten van familieleden die oma moeten helpen, bezoeken etc., kosten voor alle nodige hulpmiddelen etc. De meeste bureau's werken gratis voor de cliënt. Hun eigen kosten en uren declareren ze bij de verzekering van de tegenpartij. Er zijn veel van dit soort bureau's. Vaak zijn ze gespecialiseerd in een bepaald soort schades. Ik heb ervaring met letsel door een hondenbeet en dat is heel keurig afgehandeld. Ik bleek recht te hebben op veel meer onkostenvergoedingen dan wat ik zelf had gedacht. Het grote voordeel is vooral dat je niet zelf alles hoeft uit te zoeken en niet zelf met de tegenpartij(en) hoeft te gaan onderhandelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100