Als je minderjarig bent, hoef je geen nominale premie voor je zorgverzekering te betalen omdat je nog onder de polis van je ouders valt. Minderjarige kinderen vallen automatisch onder de polis van (een van) de ouder(s). Hier hoeft niet apart voor betaald te worden.
Maar die nominale premie is niet alles wat we betalen voor ons zorgstelsel. De kosten van de zorg worden bij lange na niet gedekt door de maandelijkse premies die we betalen. Die premie is dan ook niet wat jij terug ziet op je loonstrook; de betaling van de premie staat daar namelijk los van. Maar naast onze premie dragen we via allerlei belastingen ook allemaal nog bij. Wat je daarvan terugziet op je loonstrook, is de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Dat is een vast percentage dat berekend wordt over je inkomsten, tot een bepaald maximum. Dit geldt ook als je minderjarig bent (Bron 1).
De meeste werkgevers en uitkeringsinstanties vergoeden vervolgens die inkomensafhankelijke bijdrage weer aan hun werknemers of cliënten. Op je loonstrook zie je daarom - als het goed is - dat het bedrag eerst wordt afgetrokken, en er daarna weer bij wordt opgeteld.
Er zijn ook situaties waarin de werkgever dit niet betaalt. Als je bijvoorbeeld freelancer bent (je hebt bijvoorbeeld een krantenwijk) of je werkt via opting-in (bijvoorbeeld als je op minder dan drie dagen per week ergens in de huishouding werkt en je krijgt betaald via de SVB). In die gevallen moet je de eigen bijdrage zélf betalen. In Bron 2 vind je een complete tabel met werkgevers en uitkeringsinstanties en of zij wel of niet de eigen bijdrage ZVW vergoeden.
Meestal hoef je hier niets mee te doen; ook als de werkgever de eigen bijdrage niet hoeft te vergoeden, wordt het vaak automatisch verrekend met je (netto)loon. Je betaalt eigenlijk alleen teveel als je verschillende soorten inkomsten hebt en boven het maximale bijdrage-inkomen uit komt. Is dat het geval, dan krijg je een teveel betaald bedrag uiteindelijk gewoon terug (bron 3).
Los daarvan is het voor scholieren en studenten met een bijbaan of vakantiewerk vaak zinvol om aangifte te doen, omdat die meestal teveel belasting betalen en je dan bedragen die automatisch zijn ingehouden, terug kunt krijgen. Ik zou zeker aanraden dit te doen (bron 4). Dat heeft alleen weinig te maken met die eigen bijdrage ZVW, maar met het feit dat je over de eerste pakweg 6000 euro per jaar - en soms nog meer - vanwege de heffingskortingen geen belasting hoeft te betalen.
- Bronnen:
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
-
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...