Wat te doen als iemand zich niet aansprakelijk voelt voor het beschadigen van jouw eigendom?

Tijdens een etentje vroeg ik de serveerster een groepsfoto te maken mijn mijn camera (1 week oud..). Helaas liet zij per ongeluk de camera uit haar handen vallen op een stenen vloer waardoor de camera dermate beschadigd is en hierdoor onbruikbaar is geworden.

Zowel de eigenaar van het restaurant accepteert geen aansprakelijkheid (omdat hij dan zelf voor de kosten moet opdraaien ivm eigen risico van zijn verzekering en hij voelt zich niet verantwoordelijk). Ook de serveerster wil de schade niet opgeven aan haar WA verzekering, geen idee waarom niet.

Kortom, ik mag zelf opdraaien voor de kosten van een nieuwe camera.

Zijn hier juridische stappen mogelijk?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als de serveerster de camera ongevraagd van tafel had gepakt, dan had je recht van spreken. Nu je haar echter de camera overhandigd hebt, met de vraag een foto te maken, moet je daarin ook de mogelijkheid verdisconteren, dat er iets met de camera gebeurt. Dus feitelijk heb je geen poot om op te staan. Wel vind ik het vreemd, dat de dame in kwestie haar W.A. verzekering niet wil inschakelen, had me een kwestie van goodwill geleken.

Als iemand schade aan u heeft toegebracht waarvoor u hem aansprakelijk acht dient u hem bij voorkeur schriftelijk aansprakelijk te stellen. Om de kansen dat u in het gelijk zal worden gesteld, te vergroten dient u al op het moment van de schadegebeurtenis op een aantal zaken attent te zijn: Neem de namen en adressen van eventuele getuigen op, die bereid zijn de toedracht van het gebeurde te bevestigen; Zorg ervoor dat u de omvang van de toegebrachte schade kunt aantonen. Dat kan onder meer door de beschadigde objecten te bewaren (indien mogelijk) of foto’s te nemen van de schade Stel vervolgens de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk en overleg daarbij kopieën van herstelnota’s, verklaringen van onafhankelijke deskundigen, bij letsel verklaringen van een arts en alle andere documenten waarmee u de omvang van de schade kunt bewijzen. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, meld de schade dan bij u verzekeraar aan. Als dit allemaal geen effect heeft, dan kunt u de zaak voorleggen aan een rechter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100