Rechtsbijstandsverzekering met wachttermijn van 2 maanden, mag je na die 2 maanden aanspraak maken op iets van vóór het afsluiten van de verzekering?

Als ik de verzekering afsluit per 16 maart, is het wachttermijn tot 16 mei (ongeveer). Maar mag ik na 16 mei wel aanspraak maken op iets dat vóór 16 maart gebeurd is? Of moeten alle dingen waarvoor ik de verzekering inschakel na 16 maart, of na 16 mei gebeurd zijn?

En als het gaat om aanmaningen, geldt dan de datum van wanbetaling, aanmaning of 'verdere' stappen waarvoor je de verzekering inschakeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een brandend huis kun je niet meer verzekeren voor brand. Iets soortgelijks geldt voor rechtsbijstandverzekeringen. Bij de acceptatie van de verzekeringsaanvraag worden bestaande en binnenkort te verwachten geschillen uitgesloten van de verzekering. Dat is begrijpelijk, anders zouden mensen pas zo'n verzekering sluiten als de nood aan de man is. In Nederland is het gebruikelijk dat er bij het aangaan van een rechtsbijstandverzekering een wachttermijn van drie maanden wordt opgenomen. Deze drie maanden gaan in na de ingangsdatum van de rechtsbijstandverzekering en binnen deze drie maanden wordt er geen rechtsbijstanddekking verleend. De reden hiervoor is dat de verzekeraars op deze wijze willen voorkomen dat je pas bij een dreigend juridisch geschil een rechtsbijstandverzekering afsluit. Geschillen die al bestonden voor de ingang van de rechtsbijstandverzekering zijn nooit gedekt. Het heeft meestal dus geen zin meer om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als het geschil al bestaat. Dit staat dus geheel los van de wachttermijn die de meeste verzekeraars in acht nemen.

Je kan voor de afsluit datum geen gebruik maken van de verzekering. Zo inhouden dat iedereen wacht met de verzekering tot je hem nodig hebt. Maar dat gaat niet op geen verzekering op de datum geen recht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100