Krijg je een huishoudelijke hulp vergoed als je ziek bent en je partner kan niet alle taken op zich nemen?

Huishoudelijke hulp bedoel ik ook eventueel thuishulp van een zorggroep van, maar ok weet er niet veel van.
Wordt dit vergoed? Zo ja, welke voorwaarden zitten daar aan?
Op het moment ben ik in behandeling bij het GGZ, maar ik denk niet dat ik daar terecht kan voor hulp in de huishouding (zoals afwassen, stofzuigen ed) eventueel samen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De door de overheid betaalde huishoudelijke hulp ('thuiszorg') valt onder de WMO (de wet maatschappelijke ondersteuning). De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente en de ene gemeente biedt meer op dit gebied dan de andere. Omdat de gemeenten tegenwoordig keihard moeten bezuinigen, worden de voorwaarden om er een te krijgen zeer strikt nageleefd. "Sinds 1 januari 2007 valt de huishoudelijke hulp onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeente waar u woonachtig bent is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Aan de hand van bepaalde criteria bepaalt de gemeente of u recht heeft op huishoudelijke hulp. De Wmo gaat ervan uit dat u eerst een beroep doet op uw naasten (partner, echtgenoot, inwonende kinderen, huisgenoot) en als die u geen hulp kunnen geven, kunt u in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp via de Wmo. " Kortom, je bent aan de gemeente 'overgeleverd'. Toegevoegd na 2 minuten: Je betaalt overigens ook een eigen bijdrage. Wordt de aanvraag afgewezen, dan zul je er via het 'commerciële circuit" een moeten zien te krijgen.

Als het goed is kan dit en zit het bij je verzekering in. Alleen zijn veel instanties aan het inkrimpen waardoor het steeds lastiger wordt. Je kunt ook een pgb aanvragen en dan zelf iemand inhuren.

Dat hangt er vanaf WAAROM je partner niet alle taken op zich kan nemen. Is hij invalide? Kan hij heel weinig? Zijn er kinderen te verzorgen die tekort komen? Dan heb je een kans. Heeft hij gewoon een baan? ZEGT hij dat hij weinig kan? Dan heb je eigenlijk geen kans. In een tweepersoons huishouden zijn er niet zo veel dringende taken die niet opgelost kunnen worden. De Wmo gaat ervan uit dat je eerst een beroep doet op je naasten (partner, echtgenoot, inwonende kinderen, huisgenoot) Bovendien wordt er naar je inkomen gekeken. Als er bijv. 2000 euro per maand binnen komt, dan zul je zelf een hulp moeten zoeken...........en betalen. Dus het waarom is van groot belang en de aanvraag moet je bij de gemeente doen. http://www.rechtopwmo.nl/inhoud?pid=779

WIE HEEFT RECHT OP AWBZ-ZORG? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is een volksverzekering. Iedereen die in Nederland woont, kan voor AWBZ-zorg in aanmerking komen. Om AWBZ-zorg te krijgen is een indicatie van het CIZ nodig. Het zorgkantoor beslist of iemand recht heeft op AWBZ-zorg. je krijgt papieren als het aangevraagd is die moet je invullen ,ondertekend worden door de huis arts en je komt in de molen ,dan hangt het af van de gemeente ,die komen op huisbezoek en bespreken alles met je,wordt het goedgekeurd krijg je hulp 1 keer in de week ongeveer 3 uur kan ook minder of meer zijn,je bent dan wel ongeveer 3 maanden verder, maar je kan via de link ook aanvragen .succes er mee

Bronnen:
http://www.ciz.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100