Als een kind een onrechtmatige daad verricht (bijv. inbreekt), kunnen de ouders dan de schade - zonodig - verhalen op hun verzekering?

Vroeg mij af of schade bij een onrechtmatige daad ook vergoed wordt. Je zou zeggen van niet, maar heel jonge kinderen trekken bijv. impulsief weleens de bril van een volwassene van de neus en dat is in feite ook onrechtmatig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, ze zijn gewoon hoofdelijk aansprakelijk, en misdaad, ook gepleegd door kinderen, wordt niet vergoed. Het geval met de bril dat je beschrijft zit weer anders in elkaar ; je ZOU zeggen dat dat een ongelukje is dat op de verzekering verhaald kan worden, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Het wordt meer gezien als 'het risico dat je neemt als je een peuter op schoot neemt'. De WA-verzekering kan heel, heel erg moeilijk doen. Uiteraard moet je het altijd proberen. Maar als het echt om vandalisme ofzo gaat, doen ze niet moeilijk : geen uitbetaling.

Om van een onrechtmatige daad te spreken moet er sprake zijn van normbesef. Met andere woorden je moet de gevolgen van je daden kunnen overzien. De grens voor het hebben van normbesef ligt als ik het goed heb op 14 jaar. Verder zijn ouders aansprakelijk voor hun kinderen tot 14 jaar. Dit wordt dus gedekt door een normale aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Hele jonge kinderen zijn niet toerekeningsvatbaar. De wettelijke definitie daarvan is: "Niet strafbaar is hij die een feit begaat, dat hem wegens de gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens niet kan worden toegerekend." Gebrekkige ontwikkeling is dus ook een kind dat de gevolgen van zijn of haar daden nog niet kan overzien. Een heel ander verhaal wordt het als er opzet in het spel is, zoals inbraak, diefstal, opzettelijke vernieling etc., dat wordt in geen geval vergoed.

Een inbraak valt onder "Opzet" en dat is altijd uitgesloten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100