Hoe zit het nou met je 'Eigen Risico'?

Als ik een matras vergoed wil krijgen voor mij rug, ben ik verplicht de eigen risico van 220 euro te betalen. Maar betaal ik géén eigen risico als ik niets laat vergoeden?
Ik snap er niets van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je geen gebruik maakt van de medische zorg betaal je inderdaad ook geen eigen risico. Als het matras goedkoper is als 220 euro, bijvoorbeeld 150,00 dan betaal je 150,00. Heb je bijvoorbeeld al een deel hebt betaald voor medicijnen of iets anders, bijvoorbeeld in totaal voor 100,00 dan is het 100,00 + 150,00 (voor het matras) =250,00. Dan moet jij dus nog 120,00 euro eigen risico betalen en de verzekering betaald 30 euro.

Je eigen risico is jouw bijdrage aan de aanschaf. Je kan ook GEEN eigenrisico betalen maar dan betaal je in dit geval voor de gehele matras. Dat is dus altijd minder voordelig.

de eerste 300 zoveel euro die je claimed, betaal je zelf, dat is je eigen risico. aangezien je die matras dus eigenlijk zelf toch betaalt, kan je hem net zo goed claimen, dan ben je eerder van je eigen risico af, en haal je meer uit de verzekering waar je toch voor betaalt! ook je kilometers die je rijdt voor behandeling kan je soms claimen/afschrijven van je eigen risico. check je polisvoorwaarden en bespaar! ;)

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering . Dat betekent dat iedereen zelf de eerste € 220 betaalt van de zorg uit het basispakket (met uitzondering van de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg). Mensen kunnen naast het verplicht eigen risico vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. De maandelijkse premie voor de basisverzekering is dan lager. In 2013 gaat het eigen risico voor de zorgverzekering omhoog naar €350. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag. Dit is een van de maatregelen uit het Begrotingsakkoord 2013 om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De maatregelen uit het begrotingsakkoord staan in de Voorjaarsnota 2012, het financiële overzicht van het lopende begrotingsjaar. Sommige producten in de zorg worden niet vergoed en sommige wel, voor die producten die vergoed worden geldt een eigen risico. Je moet dan voor dit jaar tot € 220 euro zelf betalen, alles daarboven mits het in het pakket zit wordt vergoed.

Als je geen beroep doet op je zorgverzekering betaal je natuurlijk geen eigen risico. Dan betaal je gewoon zelf. Maar in dit geval zul je dat sowieso moeten doen, want bij rugklachten is er geen vergoeding voor een matras, zeker niet uit het basispakket. Het enige soort matras dat vergoed wordt uit het basispakket, is een antidecubitusmatras. Zoals te lezen staat in het document waar ik bij je andere vraag al naar link: "AD-materiaal komt alleen voor vergoeding (in bruikleen) in aanmerking indien de patiënt hierop langdurig is aangewezen i.v.m. een verhoogd risico voor het ontstaan van decubitus. AD-materiaal te gebruiken als matras bij b.v. ligproblemen of rugklachten komt niet voor vergoeding in aanmerking." (Bron: http://www.cz.nl/aanvraagformulier-anti-decubitus-materiaal.pdf - en dit is een formulier van CZ, maar omdat het over het basispakket gaat, geldt dit voor alle zorgverzekeraars.) Verder betaal je inderdaad een eigen risico voor alle zorg vanuit het basispakket, behalve huisartsenzorg, verloskundige zorg en kraamzorg, hulpmiddelen in bruikleen, en nacontroles voor de donor na orgaandonatie. Aangezien antidecubitusmatrassen in bruikleen worden verstrekt, zou je in dat geval dus niet je eigen risico kwijt zijn. Maar als je een AD-matras nodig zou hebben, dan was je je eigen risico al lang kwijt geweest voor dit jaar. Mensen met een verhoogd risico op decubitus zijn namelijk (gedeeltelijk) bedlegerig en/of hebben complexe chronische aandoeningen met uitgebreide medicatie. Daarom even een ander voorbeeld: als je naar een specialist gaat, krijg je de eerste 220 euro (volgend jaar 350) niet vergoed. Zodra je méér zorg gebruikt dan je eigen risico, springt de verzekering in. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een consult van - bijvoorbeeld - 150 euro zelf te betalen. Alleen is dat puur theoretisch als je naar een gewoon ziekenhuis gaat, want die declareren rechtstreeks bij je zorgverzekeraar, die vervolgens jou het eigen risico factureren. Daarbij: als je er in het begin van het jaar voor zou kiezen om 150 zelf te betalen buiten je verzekering om, betekent dit dat je alsnog de eerste 220 euro voor zorg vanuit het basispakket zelf moeten betalen als je daar later dat jaar een beroep op doet. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd, en de zorg die uit het basispakket vergoed wordt, is noodzakelijke zorg. Ziekenhuiszorg, medicatie, spoedeisende hulp. Ik zie geen enkele reden om dat zelf te willen betalen als je gewoon verzekerd bent.

ALLES wat jij nodig hebt aan vergoeding moet je zelf betalen..............tot het eigen risico van 220 euro op is. {uitzondering is de huisarts} Waarschijnlijk krijg je dat matras niet eens vergoed. Dat zit nergens in een basispakket. {Of je zou wel een HELE grote extra verzekering moeten hebben.} Kijk daarvoor naar de antwoorden op je andere vraag. Nee, als jij niets laat vergoeden, dat hoeft de verzekering niets te betalen, want dan betaal jij alles zelf. Voorbeeld: Je moet naar het ziekenhuis. De kosten zijn 500 eur. Dan betaal je eerst zelf die 220 euro. De rest betaalt de verzekering. Alles wat daarna komt - en voor vergoeding in aanmerking komt - betaalt de verzekering.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100