Wat zijn je rechten als je nog geen 7 maanden aan eengesloten hebt gewerkt maar wel ernstig ziek wor?

Sorry, je kunt geen langere vraag invullen, laatste woord moet wordt zijn maar de d en de t passen niet meer op de regel.
Stel je hebt een paar jaar van eigen geld geleefd, een erfenis of iets. Dus geen werk inkomen gehad en geen uikering ontvangen. En net nu je weer gaat werken omdat je inkomen moet hebben krijg je een ernstige ziekte die lang duurt. Als je binnen de 7 maanden werken dus echt ziek wordt, hoe zit dat dat met een inkomen? Heb je recht op een uitkering? Zo ja welke en hoe werkt dat?
Dit is geen hypotetische vraag helaas maar de werkelijkheid voor een vriendin van mij. Ze heeft al na maar een paar maanden werken kanker gekregen. Het komt echt rot uit nu. Ze is alleenstaand en geen kinderen en woont in een huurhuisje. Kan iemand mij en mijn vriendin helpen met info en advies? Heel erg bedankt alvast.
Ze heeft nu 3 maanden van haar 1e halfjaar contract gewerkt. Ze heeft een half jaar contract, geen vast.
.

Toegevoegd op 25 maart 2018 17:44: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Aannemelijk is, dat een werkgever haar halfjaarcontract niet verlengt als ze nu ziek wordt. Ze krijgt na afloop van haar contract (als aan de regels voldaan wordt) een Ziektewetuitkering van het UWV. Zo lang ze nog in dienst is, moet de werkgever haar loon doorbetalen (70 procent maar minimaal het minimumloon, gerelateerd aan de contractomvang). Is ze na 2 jaar nog steeds ziek en voor minstens 35 procent arbeidsongeschikt dan volgt een WIA-uitkering. In het trieste geval dat ze volledig en duurzaam arbeidsongeschikt raakt (80 procent of meer) een IVA-uitkering. NB: voor de Ziektewet gelden dus andere regels dan voor de WW. Daar moet je minstens een half jaar arbeidsverleden als werknemer hebben om een WW-uitkering van drie maanden te kunnen krijgen en houdt het daarna op als er geen recent meerjarig arbeidsverleden als werknemer is.

Toegevoegd op 24 maart 2018 10:28: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100