Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik zelf mijn uitkering beëindigen?

Ik krijg een erfenis en het is genoeg om. Uit de bijstand te komen ik heb gemeld dat ik verwacht dat ik een erfenis krijg en nog niet de hoogte weet wel het geschatte bedrag en dat is echt genoeg om. Voorlopig uit de bijstand te komen.
Heb per direct mijn uitkering (aanvullende bijstand}
laten beëindigen.
Vragen hierover kan ik dat zomaar?
Als de verklaring van erfrecht binnen is geef ik die aan hun
Officieel moet ik. Nu 2.5 weken terug betalen en leen geld totdat ik bij de erfenis kan komen.
Moet ik ze het precieze bedrag laten zien?
Het is toch privé wat ik krijg en ik geef van te voren aan dat ik voldoende heb om rond te komen de komende tijd want ga vermogen bezitten. Maar als ik het bedrag niet wil geven? Maar wel een beëindiging
wil. Kan dat? Het is zo en zo genoeg om paar jaar rond te komen

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
2.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Als je mogelijk opnieuw een beroep zou moeten c.q. willen doen wanneer je vermogen weer onder de grens zit, zullen ze wel het precieze bedrag willen weten. De gemeente moet dan namelijk beslissen wanneer je weer in aanmerking komt voor Bijstand. Daarvoor is bepaald dat je je vermogen niet sneller mag opmaken dan 1,5 keer de bijstandsnorm per maand.

Als je enkel nu je uitkering beëindigt zal het niet nodig zijn om het precieze bedrag te laten weten. Als je uitkering eenmaal is opgezegd, heb je immers geen informatieplicht meer over inkomen en vermogen. Maar wanneer je na een paar jaar opnieuw een beroep zou doen op Bijstand, zou je op dat moment alsnog bewijsstukken moeten overleggen over de erfenis die je hebt gekregen vanwege dus het feit dat je geacht wordt een bepaalde tijd te doen met een vermogen waar je op inteert. Als je sneller inteert op je vermogen kunnen ze daar uiteraard niets tegen doen, maar ze kunnen je dan wél een nieuwe uitkering weigeren tot de periode die is vastgesteld dat je met je vermogen zou kunnen doen (op basis van 1,5 keer de bijstandsnorm) is afgelopen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Hoi lies ik hoop het wat je zegt want de reactie van jodokus zegt het omgedraaide maar het lijkt mij als ik mijn uitkering zelf beëindig dat ik dan geen info hoef te geven maar ben bang dat ze zeggen wij kunnen uw uitkering niet beëindigen maar we hebben het stopgezet en u moet eerst alles laten zien hoeveel uw vermogen gaat worden.
Ik. Vindt dat namelijk privé en kondig netjes aan dat ik hun dus niet langer nodig heb en dat ik het zelf red en als ik dan opnieuw aan zou vragen in de toekomst dat ze dan kijken wat of hoe en de. Aanvraag afwijzen of aanvaarden
Vindt dit echt privé lijkt me toch?
Antwoord: op grond van de wet tot informatieplicht over verandering van je inkomen ben je hiertoe OP VOORHAND verplicht alle dienaangaande stukken te overhandigen, dus NIET achteraf bij een nieuwe aanvraag
-----------------------------------------------------

Ja hoor @Sabrina, je kunt zo je uitkering laten beëindigen, stopzetten. Geen probleem, maar als je als reden op geeft dat je een erfenis krijgt, wil de Sociale Dienst meteen weten HOEVEEL je erft.

Op grond van de wet van informatie geven over veranderingen in je inkomen, ben je hiertoe verplicht.

-----Waarom? De Sociale Dienst gaat jou vertellen hoe lang precies jij moet leven van die erfenis. Niet meer en niet minder.-----

Erf je bv echt veel geld en ga je leven als God in Frankrijk, spendeer je veel of ben je royaal en deel je het uit: fout! Dan zal je te vroeg aankloppen voor opnieuw een bijstand uitkering en dat mag dus niet.
Zou je daarentegen vertrekken naar het buitenland, emigreren, dan is het geen probleem.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Zou je niet of te laat de Sociale Dienst informeren van een erfenis, dan moet je straks de ontvangen (aanvullende) bijstand terug betalen vanaf het moment dat je het had moeten doorgeven.
Bovendien is er nog het risico van een boete bij te laat melden. Daarvan is nu geen sprake want je wilt het al melden, wacht hier niet te lang mee.
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Hoi jodokus
Ik heb het al gemeld gelukkig en vandaag mijn uitkering gevraag voor beëindiging.
Maar als ze bv zeggen u kan er 15 jaar mee doen en ik. Doe er bv 14 jaar mee heb ik toch zuinig gedaan?. Heb mijn best gedaan ik bedoel kan nu eindelijk kleding kopen en op vakantie gaan
Dat mag dan blijkbaar niet? Kan nu eindelijk iets doen het is wat anders lijkt me als ik bv naar casino ga en binnen 1 week of 1 jaar opmaak toch?
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Hallo @Sabrina Dat zou je denken!
Nee dus, daarom vertel ik je dit, uit eigen ervaring.
Melden z.s.m , heb je gedaan gelukkig.
Daarna zodra je informatie hierover ontvangen hebt, kopie van deze papieren doorsturen. Niet doorgeven is geen optie. Zij bepalen echt wat en hoe.
Of je zal nooit meer een uitkering (bijstand) willen aanvragen, maar dat kun je natuurlijk niet voorzien. Weet je, als je x hebt geërfd en Sociale Dienst zegt je moet hier zo lang van leven , krijg je er een x bedrag bij dat je per jaar of per maand mag besteden. Simpel, je moet jezelf dus eigenlijk op rantsoen zetten en in de tang houden. maar het is niet op bijstand niveau hoor. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt.
14 ipv 15 jaar , ach het is ook wel afhankelijk waar je woont/ gemeente en personeel met wie je te maken hebt. Ik woon in een grote stad in ZH met veel bijstandgerechtigden en de Sociale Dienst hier is heel anders dan in bv een kleine stad op het platteland of in een dorp. Ook afhankelijk van aantal uitkeringen en gevallen van fraude. De goede en de slechte :( Nieuwe kleding en eindelijk eens met vakantie kunnen gaan. Snap het echt.
Lees de papieren die je krijgt hierover heel goed. Wat je niet begrijpt , 'kleine lettertjes' niet vergeten, vraag om toelichting en denk niet ...het zal wel... toch niets meer mee te maken. Heel verleidelijk, maar ...

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding