Door opschorting van mijn salaris kan ik niet meer mijn rekeningen betalen. Goede kennissen willen me nu het geld lenen, belastingvoordeel voor hun?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het uitlenen van geld tussen particulieren levert (gelukkig) geen belastingvoordeel op. Toegevoegd na 12 minuten: Er nog even over nadenkend kunnen de kennissen voordeel halen als ze jou zoveel lenen dat ze onder de grens voor vermogensrendemntheffing vallen ALS ze een vermogen hebben wat boven de 21.000 per volwassene ligt.

Nee helaas niet. Hun spaargeld wordt boven de vrijstelling in Box 3 belast. Nu denkt u vast: als zij dat geld aan mij uitlenen, hebben ze het niet meer en hoeven ze er ook geen 1,2% vermogensrendementsbelasting over te betalen. Helaas voor hen vallen uitstaande leningen ook onder Box 3. Het spaargeld neemt dus af, maar de vorderingen nemen met eenzelfde bedrag toe waardoor ze er netto niet voor- of achteruit op gaan. De inkomsten uit rente die ze ontvangen zijn daarentegen wel weer onbelast. Wellicht is een jaarrente van 1,2% een mooi gebaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100