Wat is de invloed van buitenlandse bedrijven die zich vestigen in Nederland?

Bedrijven zoals bijvoorbeeld als Zara, Primark hebben winkels in Nederland geopend. Daarmee zorgen ze voor werkgelegenheid en investeringen, maar de winst wordt weer uit onze economie onttrokken. Of bijvoorbeeld Lion Capital LLP koopt HEMA.
Wat betekenen dit soort ontwikkelingen voor de Nederlandse economie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat valt niet zo makkelijk te zeggen. Vaak wordt er positief aangekeken tegen deze vorm van handel. Zo kan het onder andere werkgelegenheid en groei scheppen. Onderzoeken later zien dat deze investeringen ervoor zorgen dat de economie harder groeit, dan in de gevallen waarin de economie alleen afhankelijk is van de binnenlandse investeringen. Veel onderzoeken laten wel bepaalde verbanden, maar het is lastig de resultaten te vinden voor Nederland. Ik zal later nog kijken of ik iets concretere cijfers kan vinden. Vierde bron toevoeging/interessant leesmateriaal: http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.cbs.nl%2FNR%2Frdonlyres%2F8255C04A-774B-4244-9523-9272CF58E69B%2F0%2FInternationalisationmonitor2012hoofdstuk4.pdf&ei=LCwOVMLrFIPlaIrEgJAL&usg=AFQjCNEuminMGvM-HTcD69vZRk1iqX8t_g&sig2=fVGGcAsHrF220RsHtlhQzA&bvm=bv.74649129,d.d2s&cad=rja

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_direc...
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esr...
http://www.sciencedirect.com/science/artic...

Een mogelijk slechte zaak . Eerst een andere bijna reeds voltrokken ramp . Nederlandse firma's worden door hun bestuurders voor een appel en ei verkocht aan buitenlandse grote firma's . Dus de directie van zeg Nutricia en KLM DouweEgbert verkoopt de de tent en krijgt zelf een mega bonus mag vaak nog even dik betaald blijven zitten maar de firma is verkocht . Wat jij signaleert is ook een ramp dat typisch Nederlandse bedrijven een klein onderdeel worden van een groot naamloze firma , vaak zijn de echte eigenaren Hedgefondsen dat zijn weer de eigenaren vaak van de door jouw genoemde firma's . Maar de cirkel is vaak rond !! Want die firma's zetelen vaak met hun niet direct actieve holding in Nederland van wegen ons Nederlandse lage tarieven voor die situaties . Ja ik en veel andere vinden dit een zorgelijke maar mogelijk niet te stuiten ontwikkeling . Ja de argumenten zijn schaal vergroting enz. Maar deze ontwikkeling is al jaren aan de gang . Maar de c& a zit ook in Duitsland :) dus het is vrijheid van ondernemen .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100