De overheid wil een bepaalde hoeveelheid geld uit blijven geven, ook als de ontvangsten (belastingopbrengsten) niet toereikend zijn.
Als er minder geld wordt uitgegeven aan defensie, onderwijs, volksgezondheid (het maakt niet uit) begint er altijd wel iemand te 'roepen' want dan moet er bezuinigd worden en dat doet pijn. Want het leger wil zo af en toe toch nieuwe straaljagers kunnen kopen die voldoen aan de hoogste militaire eisen, het onderwijs wil leraren zodanige salarissen kunnen bieden dat ze niet kiezen voor het bedrijfsleven en we willen toch allemaal dat er genoeg 'zorgpersoneel' is als we ziek en oud worden.
Nu kan de overheid natuurlijk de inkomstenkant gaan aanpassen. Bijvoorbeeld door het BTW-tarief te verhogen. (Maar daar zijn de winkeliers niet blij mee, want dan wordt er minder verkocht). Of door de belastingschalen voor de inkomstenbelasting aan te passen (maar daardoor krijg je fiscale vluchtelingen).
En nu zitten we in een tijd dat economisch alles tegen zit. (En toch gaan veel mensen nog steeds jaarlijks met vakantie, ze blijven roken, enz. dus 'dat het zo slecht gaat' is ook weer betrekkelijk.)
Als een regering verstandig is, bezuinigt ze in een tijd dat het goed gaat, zodat er flinke reserves zijn voor de tijden dat het minder gaat. Toch overheerst soms de neiging om in goede tijden 'leuke dingen voor de mensen te doen'. Voor Sinterklaas spelen doet het bij 'het 'volk' immers altijd goed;-)