Hoeveel zou het bij benadering kosten om terug te gaan naar de gulden?

Ik had mijn vraag willen stellen als: "Is het niet te duur om terug te gaan naar gulden, buiten de mogelijke economische gevolgen, om rendabel te zijn?" Maar ik bedacht me dat de antwoorden waarschijnlijk te subjectief zouden zijn. Dus leek het mij beter om de vraag zo te stellen dat ik naar de feiten mijn eigen mening kan vormen. Graag zou ik dus willen weten wat dit de samenleving zou kosten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De overgang van gulden naar Euro heeft Nederland om en nabij de tien miljard euro gekost (om nog maar niet te spreken van de plotselinge prijsstijgingen in voornamelijk de kledingbranche en de horeca). Nu terug naar de gulden zal dus minimaal hetzelfde kosten, zoniet meer. Met weer de bijbehorende prijsstijgingen die 'makkelijke' afrondingen mogelijk maken. Laten we het op de 'makkelijke'euro/gulden manier omrekenen : tien jaar geleden tien miljard gulden, dat wordt nu dan ongeveer de helft plus inflatie, plus nieuwe bijkomende kosten, zeg zeg 6 miljard euro. Toegevoegd na 1 uur: Maar dat is PUUR en alleen de omslag : dus nieuwe guldens maken en apparaten aanpassen. Allerlei neveneffecten zullen het nog vele, vele malen duurder maken.

Bronnen:
http://www.nu.nl/economie/16848/invoering-...

Dat heeft de PVV in maart van dit jaar laten uitzoeken door het onderzoeksbureau Lombard Street Research. Volgens het onderzoek van Lombard Street Research kost het Nederland 51 miljard euro om uit de euro te stappen. Dat wordt goedgemaakt, omdat Nederland 75 miljard kan besparen omdat het andere eurolanden niet meer hoeft te helpen. Volgens het bureau kost de euro Nederlanders jaarlijks 2.700 euro.

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100